Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ

Στα μέσα της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, που αφορά στην διευκόλυνση των επιχειρηματιών για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.


Μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων,ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα υπάρξει συνένωση επιμελητηρίων κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη.

Σχετικά με τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι επιχειρηματίες και στα ΚΕΠ και όχι μόνο στα γραφεία των κατά τόπους επιμελητηρίων σε όλη τη χώρα για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ίδρυση επιχειρήσεων, ανέφερε ότι ''όλοι είναι χρήσιμοι''.

Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει ότι όταν απελευθερωθεί το επάγγελμα του συμβολαιογράφου αυτό θα λειτουργήσει ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση που θέλει του υπουργείο, δηλαδή γρήγορες και φτηνές διαδικασίες.

Αντίδραση Κ. Μίχαλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αναδείξει και τα ΚΕΠ ως υπηρεσία μιας στάσης για την ίδρυση και τροποποίηση Προσωπικών Εταιρειών, δείχνει ότι επιλέγει ''να προσθέσει άλλη μια «ειδική αρμοδιότητα» σε έναν ήδη κορεσμένο φορέα, με το ανάλογο κόστος, αντί να αξιοποιήσει τις οργανωμένες δομές των επιμελητηρίων''.

Επίσης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι αγνοεί την πρόταση του ΕΒΕΑ, να συμπεριληφθεί στο νόμο και η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κ. Μίχαλο, το νομοσχέδιο δεν ορίζει ότι γίνεται προέλεγχος και καταχώριση μαζί με την επωνυμία και του τυχόν διακριτικού τίτλου ενώ αγνοεί την πρόταση να αρκεί η «εμπορική δημοσιότητα» στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ.

Ακόμη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «δεν καταργεί ρητά την υποχρέωση δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο, με όλα τα επιπλέον κόστη που αυτό συνεπάγεται, για τις μετά την ίδρυση δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ που διατηρούνται».

Επιπλέον, συνέχισε ο Κ. Μίχαλος, «δεν ορίζει ρητά την υποχρέωση των ΚΕΠ, εφόσον παραμείνουν ως υπηρεσίες μιας στάσης, να αποστέλλουν πλήρη φάκελο με το φυσικό αρχείο στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου, η οποία θα είναι αρμόδια για την καταχώριση των όποιων μεταβολών, έως και την διαγραφή».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι περιλαμβάνει πολλές παραπομπές σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, με συναρμοδιότητα 4 υπουργών. Κάτι που, όπως τόνισε, αυτόματα σημαίνει καθυστέρηση στην εφαρμογή και την υλοποίηση του νόμου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com