Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ξεκάθαρη πολιτική για τα ακίνητα ζητούν οι μεσίτες της Θεσσαλονίκης

Απλή και ξεκάθαρη πολιτική γύρω από το χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα και κυρίως σε ό, τι αφορά στη φορολογία αυτών ζήτησαν εκπρόσωποι του κλάδου που συμμετείχαν στο 1ο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στη Χαλκιδική.


Παράλληλα, ζήτησαν κίνητρα ώστε να υπάρξει κινητικότητα στις αγοραπωλησίες κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων γιατί, διαφορετικά η "πτώση" της οικοδομής θα συμπαρασύρει, και ήδη συμβαίνει, πολλούς ακόμη επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή.

Πάντως, ένα από τα νέα χαρακτηριστικά της αγοράς είναι, σύμφωνα με τους μεσίτες ακινήτων η θεαματική αύξηση των διαθέσιμων προς πώληση ή ενοικίαση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Κι αυτό το αποδίδουν στο κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που έχει "γεννήσει" κυρίως η κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Έμφαση στην ανάγκη "στήριξης" της πρώτης κατοικίας, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, (ΟΜΑΣΕ) Γρηγόρης Λιάντας, αλλά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, με γραπτό χαιρετισμό του στο συνέδριο. Ο δεύτερος αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει και όσους έχουν δανειστεί χρήματα για να αγοράσουν ένα σπίτι, το οποίο αύριο, μπορεί να έχει μικρότερη αξία σε σχέση με την τιμή αγοράς του.

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα φαίνεται να επιδεικνύουν οι τιμές των οικοπέδων, ενώ στα σπίτια αυξάνεται το ενδιαφέρον για διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και για μεταχειρισμένα.

Και επειδή διοργανωτές του συνεδρίου ήταν οι… μεσίτες, ένα από τα αιτήματα / προτάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσε στην προστασία του κλάδου τους. Ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση ώστε να πιστοποιείται ο επαγγελματίaς μεσίτης ακινήτων και να διασφαλίζεται η αξιοπιστία του κλάδου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com