Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο αναπτυξιακό νόμο

Τις μορφές ενίσχυσης ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και την απλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης μεγάλων επενδυτικών σχεδίων περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Σημειώνεται ότι ο νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2011.



Όπως αναφέρεται, για την διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων θα προβλέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ανά εξάμηνο. Η αξιολόγηση θα γίνεται από πιστοποιημένους αξιολογητές, επιλεγμένους με τυχαίο τρόπο. Οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την πορεία αξιολόγησης του φακέλου τους ενώ τα σχέδια θα παρακολουθούνται και μετά την ολοκλήρωσή τους.

Όσον αφορά στις μορφές ενίσχυσης που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος είναι:

α) η επιχορήγηση κεφαλαίου,

β) οι φορολογικές απαλλαγές,

γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας έως 10 έτη και

δ) η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

Οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης θα ισχύουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκ. ευρώ θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος του 2010 δόθηκαν 440 εκ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2008 είχαν δοθεί 500 εκατομμύρια.

Οι πληρωμές που θα γίνουν προς τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους ( το διάστημα Απρίλιος – Δεκέμβριος) αναμένεται ότι θα είναι 700 εκ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com