Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Με χαράτσι τα δάνεια

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητάει χαμηλότερα επιτόκια για να δανειστεί, το κόστος του χρήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξάνει, τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη, συγκρινόμενο δηλαδή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.


Το γεγονός αντανακλά και τις αυξημένες επισφάλειες των τραπεζών, δηλαδή τον αυξημένο κίνδυνο οι πελάτες τους να μην αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων, λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εφόσον δανείζονται ακριβότερα λόγω των προβλημάτων της χώρας. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Το ίδιο γινόταν και στις περιόδους παχιών αγελάδων, όταν δηλαδή η Ελλάδα διένυε μέρες «αέναης» ανάπτυξης.

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτουν τα εξής:

** Το μέσο επιτόκιο για τα νέα καταναλωτικά δάνεια στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 13,84%, έναντι 7,95% στην ευρωζώνη τον ίδιο μήνα.

** Στη στεγαστική πίστη, τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες τιμολογήθηκαν με μέσο επιτόκιο 4,79%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 3,73%. Μάλιστα η τάση είναι αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στις δύο περιοχές. Στην ευρωζώνη παρατηρείται μείωση 23 μονάδων βάσης από τον Δεκέμβριο του 2009 (3,96%), ενώ στην Ελλάδα αύξηση 19 μονάδες βάσης από 4,60% τον Δεκέμβριο του 2009.

** Στις επιχειρήσεις τα νέα δάνεια μέχρι ένα εκατ. ευρώ τιμολογήθηκαν στην Ελλάδα 4,98%, έναντι 3,24% στην ευρωζώνη. Και εδώ η τάση είναι αντιστρόφως ανάλογη (αύξηση 28 μονάδες βάσης στην Ελλάδα, έναντι πτώσης 4 μονάδων βάσης στην ευρωζώνη).

** Για ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,71% έναντι 1,98% στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, στις καταθέσεις ο τόκος που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερος από αυτόν που προσφέρεται στην ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά το πρόβλημα της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια στους καταθέτες. Ετσι, το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων από νοικοκυριά ήταν 2,61% τον Μάρτιο, έναντι 1,89% στην ευρωζώνη.

Πάντως ακόμα και αν τα επιτόκια στις καταθέσεις είναι υψηλότερα απ' ό,τι στην ευρωζώνη το κέρδος εξανεμίζεται από το γεγονός ότι η ψαλίδα στα δάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση το περιθώριο κέρδους των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του κινδύνου των επισφαλειών. Αλλά έτσι ήταν πάντα, ακόμα κι όταν οι επισφάλειες ήταν σε επίπεδα ανάλογα των ευρωπαϊκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τραπεζίτες τον Απρίλιο το μέσο επιτόκιο έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς υπάρχουν τράπεζες που δίνουν επιτόκια μέχρι και 4,5% τις τελευταίες ημέρες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com