Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κριτική Σαμαρά σε κυβέρνηση και Ευρώπη

Ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έκταση της κρίσης επέρριψε ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. «Η Ελλάδα αποδείχθηκε ο αδύνατος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας», δήλωσε. Όσον αφορά στην εγχώρια διάσταση του προβλήματος, είπε ότι το σύστημα που ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980.


Αναφορικά με τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην κρίση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ευρύτερη αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών. "Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, δεν είχαν μηχανισμούς στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών, δεν είχαν μηχανισμούς εξομάλυνσης μεγάλων ανισορροπιών, δεν είχαν μηχανισμούς αλληλεγγύης", τόνισε.

Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη φαίνεται να αποκτά τέτοιους μηχανισμούς εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, αλλά άσκησε κριτική για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, "πράγμα αδιανόητο για τις ΗΠΑ, όπου κρίση σε κάποια Πολιτεία, όπως έγινε στην Καλιφόρνια, δεν οδηγεί σε εμπλοκή του ΔΝΤ", όπως είπε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας "εξαίρεσε" από τις ευθύνες για τη διόγκωση του χρέους τις κυβερνήσεις μετά το 1989 και έως το 2000, δηλαδή και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και την πρώτη τετραετία Σημίτη.

Για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, δήλωσε ότι "έχει μιλήσει τόσο ξεκάθαρα όσο δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του". Υποστήριξε ότι πήρε έκτακτα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ λόγω των εκλογών. Επέμεινε ότι το έλλειμμα που παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να περιοριστεί στο 8,5%. "Όμως στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο", είπε.

Ο Αντ. Σαμαράς αιτιολόγησε την απόφασή του να καταψηφίσει το μηχανισμό στήριξης, λέγοντας ότι η Ν.Δ. είπε "όχι" στα μέτρα επειδή βουλιάζουν την οικονομία πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων. Όπως διευκρίνισε, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να εγκρίνει αυτό το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής.

Προτάσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε θεσμική αντιπολίτευση, "ώστε να μην ακούγεται στη χώρα, ως μοναδική αντιπολίτευση, η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο". Πρότεινε, μεταξύ άλλων:

• Δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης

• Αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

• Εκτενείς συγχωνεύσεις των δημοσίων φορέων

• Προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και θεσμοθέτηση κανόνων εξασφάλισης για τους εργαζόμενους

• Προστασία του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας

• Αντιμετώπιση του παρεμπορίου

• Επενδυτικό νόμο που θα προβλέπει οι μεγάλες επενδύσεις να υπάγονται απευθείας στον Πρωθυπουργό και υποχρέωση α δίνεται απάντηση για κάθε επενδυτικό σχέδιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

• Αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα

• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου


Ζητά επίσης να ξεμπλοκάρουν τα προγράμματα που είναι ήδη έτοιμα και να σταματήσουν οι "περιττές και ανούσιες" διαβουλεύσεις. Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς προτείνει να προωθηθούν προγράμματα όπου μπορεί να γίνει γρήγορα εκταμίευση, όπως το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ’ οίκον" και να α επιδιωχθεί η μετάθεση των εθνικής συνεισφοράς στο ΕΣΠΑ σε επόμενα χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com