Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 5% ΕΩΣ 20%

Συμφωνία - πακέτο για τις περικοπές στις συντάξεις (από το 2019) με αντίβαρα και τις αλλαγές στα εργασιακά (μέσα στο 2018) με μέτρα υπέρ των ανέργων, επιδιώκει να «κλείσει» με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να εξισορροπήσει (πολιτικά) τα επαχθή μέτρα που, ούτως ή άλλως, θα έχει ο προωθούμενος «έντιμος συμβιβασμός».



Οι... λογαριασμοί με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων παραμένουν, ακόμη, «ανοικτοί», παραδέχονταν χθες κορυφαία στελέχη αποφεύγοντας να δώσουν περισσότερα στοιχεία στο πλαίσιο της ακολουθούμενης, με βάση κεντρική πολιτική απόφαση, μυστικής διαπραγμάτευσης.

Οι συντάξεις
Τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις «είναι αναπόφευκτες», αλλά επιδιώκεται να μη γίνουν ««ούτε εφάπαξ ούτε εντός του 2018», όπως πιέζει το ΔΝΤ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει κλιμακωτές περικοπές 5% - 20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό που επιβάλλει ο ν. Κατρούγκαλου, από το 2019 ή το 2020 και σε βάθος 3 ή 5 ετών. «Κλειδί» για το εύρος και τον χρόνο των περικοπών που επιδιώκεται να γίνουν σε συντάξεις πάνω από τα 700 ευρώ (και όχι από το πρώτο ευρώ που ζητούν οι δανειστές) θα είναι το χρηματοδοτικό κενό στο συνταξιοδοτικό, όπως αυτό θα προσυμφωνηθεί μεταξύ των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου. Ήδη, σε τεχνικό επίπεδο συζητείται η εξοικονόμηση 1,4 έως 1,6 δισ. ευρώ μέσω περικοπής της προσωπικής διαφοράς από το 2019 αντί της μείωσης των ποσών της εθνικής σύνταξης που έχει «εμβληματικό χαρακτήρα» για την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έχουν υποβληθεί προτάσεις για αντισταθμιστικά μέτρα όπως τη μειωμένη συμμετοχή των συνταξιούχων στη δαπάνη για την αγορά φαρμάκων.

Τα έσοδα
Ερωτήματα υπάρχουν, ωστόσο, για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ τόσο από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και των μισθωτών, αν «παγιωθούν» οι ευέλικτες συμβάσεις εργασίας στις νέες προσλήψεις, συνεχιστούν οι μειώσεις μισθών και δεν αντιμετωπιστούν η αδήλωτη ή η υποδηλωμένη εργασία και η ανεργία με μέτρα και ειδικά προγράμματα. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασιας εμμένει στην εξασφάλιση πρόσθετων πόρων - αναγκαστικών δανείων που, όμως, δεν θα πρέπει να «μετρούν» δημοσιονομικά - για να χρηματοδοτείται η πρόσληψη 100.000 - 150.000 ανέργων κάθε χρόνο και στην ενδυνάμωση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι συμβάσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, θέτει ως προτεραιότητα την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εντός του 2018, ώστε να ανακοπεί η τάση των μειώσεων των μισθών. Σε αντάλλαγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προωθήσει νέο νόμο που θα επιτρέπει -υπό προϋποθέσεις- την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com