Βαρόμετρο για τη δυναμική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας κατόπιν ενός επώδυνου συμβιβασμού, με τους δανειστές στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι τα επόμενα 24ωρα. Με το βλέμμα στραμμένο στη μεθαυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ξένοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων, κάνουν λόγο για ένα δύσκολο πακέτο μέτρων, που πρέπει να διαχειριστεί η Αθήνα. Το πακέτο αυτό όμως είναι απαραίτητο για να ικανοποιηθούν κυρίως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία, με χρέος και πλεονάσματα, το αργότερο έως το Eurogroup, στις 22 Μαΐου.
Το πρώτο βήμα, εκείνο της επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) κρίνεται αυτά τα 24ωρα, ουσιαστικά έως το βράδυ της Τετάρτης. Χθες μάλιστα, εντεινόταν η φημολογία πως οι Θεσμοί τελούν σε στάση αναμονής για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ίσως και υπό τη μορφή επιστολής. Αν και το θέμα αρνούνταν χθες να επιβεβαιώσουν πηγές του Μαξίμου και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα εργασιακά και η ενέργεια όντως αποτελούν τις δύο βασικές εκκρεμότητες, επί των οποίων αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από την ελληνική πλευρά. Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως έως και χθες συνεχιζόταν αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών προς αναζήτηση της χρυσής τομής, στα όσα εκκρεμή ζητήματα υπάρχουν. Την προσοχή προς το Eurogroup της 7ης Απριλίου έστρεψε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο κ. Σχοινάς είπε πως οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικών αρχών και Θεσμών συνεχίζονται με τον κάθε παίκτη στην έδρα του μετά από τη, σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε πρόοδο που σημειώθηκε στον τελευταίο γύρων των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως σημείωσε, όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό. Υπενθύμισε δε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Παρασκευή από τη Ρώμη σύμφωνα με την οποία: «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».
Το εάν αυτός ο σχεδιασμός προχωρήσει, θα φανεί σε σημαντικό βαθμό στη συνεδρίαση του EWG την προσεχή Πέμπτη όπου θα γίνει πολιτική αποτίμηση των εξελίξεων.
Εάν εκεί διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος στα τελευταία αγκάθια της διαπραγμάτευσης, θα μπορούσε όσως να αποφασιστεί νέα αποστολή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, στο παρά πέντε του Eurogroup της Μάλτας. Το στάδιο αυτό βέβαια ίσως καλυφθεί και με εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις το κρίσιμο σημείο είναι έως την Πέμπτη να έχει καλυφθεί η απόσταση που απομένει ώστε να προχωρήσει το νέο πακέτο μέτρων, με προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, τώρα για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Εφόσον επιτευχθεί έστω επώδυνος συμβιβασμός για την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στις 17 ? 22 Απριλίου στην Ουάσιγτκον. Εκεί θεωρείται πως η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί για το επόμενο στάδιο, τη συμφωνία δηλαδή για το χρέος και τα πλεονάσματα με το ΔΝΤ, ώστε αυτή να επισφραγιστεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Αναπάντητο παραμένει πάντως το ερώτημα του πώς θα γίνει ο χειρισμός της ξεχωριστής συμφωνίας με το ΔΝΤ για το δικό του πρόγραμμα, η οποία πρέπει να γίνει με ταχύ ρυθμό, που δεν είναι η... παράδοση στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών. Το θέμα αυτό παραμένει κρίσιμο με δεδομένο ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να γίνουν εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, εγκαίρως, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο.
Τουσκ και Στάινμαγιερ στην Αθήνα στις 5 και 7 Απριλίου
Δύο επισκέψεις με ιδιαίτερη σημειολόγία, αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα την Αθήνα θα επισκεφθούν ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου στις 5 Απριλίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και στις 7 Απριλίου ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ. Ο κ. Στάινμαγιερ θα μεταβεί προηγουμένως, όπως είθισται, στις Βρυξέλλες και μετά στο Παρίσι και στην Αθήνα, μια επιλογή που αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δίνει η Γερμανία στην Ελλάδα μέσα σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.
Εργασιακά - Ενεργειακά
• Αν και το θέμα αρνούνταν χθες να επιβεβαιώσουν πηγές του Μαξίμου και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα εργασιακά και η ενέργεια όντως αποτελούν τις δύο βασικές εκκρεμότητες, επί των οποίων αναμένονται πολιτικές αποφάσεις από την ελληνική πλευρά. Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως έως και χθες συνεχιζόταν αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών προς αναζήτηση της χρυσής τομής, στα όσα εκκρεμή ζητήματα υπάρχουν. Την προσοχή προς το Eurogroup της 7ης Απριλίου έστρεψε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
• Εφόσον επιτευχθεί έστω επώδυνος συμβιβασμός για την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στις 17 ? 22 Απριλίου στην Ουάσιγτκον. Εκεί θεωρείται πως η διαπραγμάτευση θα κορυφωθεί για το επόμενο στάδιο, τη συμφωνία δηλαδή για το χρέος και τα πλεονάσματα με το ΔΝΤ, ώστε αυτή να επισφραγιστεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.