«Σπάει» το μονοπώλιο των κεντρικών λαχαναγορών και πλέον θα μπορούν να λειτουργούν σε οργανωμένα πάρκα πώλησης ακόμη και εντός περιοχών χονδρεμπόρων. Αυτό προβλέπει τροπολογία -σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα προαπαιτούμενα καθώς οδηγεί σε απελευθέρωση των αγορών χονδρικής νωπών προϊόντων. Με την εν λόγω τροπολογία καταργείται παράγραφος βασιλικού διατάγματος του 1969 για την αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο διάταξη τόνισε πως «πρόκειται για προαπαιτούμενο» που ανασύρθηκε απευθείας από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υποστηρίζοντας την τροπολογία ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας των χονδρεμπορικών επιχειρήσεων νωπών προϊόντων, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της καταναλωτικής επιλογής, στην ανάληψη συνεργατικών πρωτοβουλιών ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις συγγενών κλάδων, καθώς και την αποτελεσματική εποπτεία των αγορών από τη διοίκηση.
Η ίδρυση
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, με το πρώτο προτεινόμενο άρθρο αναγνωρίζεται η δυνατότητα ίδρυσης οργανωμένων αγορών χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων εντός οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (του άρθρου 41, παράγραφος 4 του ν. 3982/2011) και διακρίνονται σαφώς από τις Κεντρικές Αγορές (της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3475/1955). Με το δεύτερο προτεινόμενο άρθρο εισάγεται ειδική κατηγορία επιχειρηματικού πάρκου χονδρικής πώλησης νωπών προϊόντων (επίσης στο άρθρο 41 του ν. 3982/2011) και υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των πάρκων εντός περιοχών χονδρεμπορίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τρίτο προτεινόμενο άρθρο καταργείται η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του βασιλικού διατάγματος 746 του 1969. Αφορά ουσιαστικά στην κατάργηση διάταξης με την οποία είχε καθιερωθεί η αποκλειστικότητα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Πατρών στη διενέργεια χονδρικού εμπορίου νωπών αγροτικών προϊόντων στην Πάτρα.
Συνολικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις» προσετέθησαν 16 υπουργικές τροπολογίες και έξι βουλευτικές.
Αντιπαράθεση
Η προσθήκη πολυσέλιδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια. Μάλιστα, τόσο ο Θ. Φορτσάκης από τη ΝΔ, όσο και ο Γιώργος Αρβανιτίδης από την ΔΗΣΥ επέκριναν την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρακτική. Παρ ότι ο αριθμός των τροπολογιών, συγκριτικά πάντα, δεν είναι τόσο μεγάλος (συνολικά 22) το στοιχείο που καυτηρίασαν οι βουλευτές είναι ότι έρχονται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ψηφοφορία δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να τις «ξεσκονίσουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι επίσης ορισμένες από αυτές, αντί να αφορούν ένα θέμα, έχουν άρθρα και μάλιστα διαφορετικών υπουργείων δηλαδή είναι σαν μίνι νομοσχέδια», σχολίαζαν.