Ως καθημερινό χαρακτηρίζει πλέον το φαινόμενο απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της, με αφορμή το αίτημα παραίτησης της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Ράικου.
Η ΕΔΕ εκπέμπει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με το οποίο ζητεί «να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα». Για τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε σχετικά με την κυρία Ράικου εκφράζει «ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υπογραμμίζει ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στην χώρα: να αφεθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΔΕ αναφέρει ότι «χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και τη βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα».
Ακόμη, η ΕΔΕ σημειώνει ότι «έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους», προσθέτοντας πως «η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της ΕΔΕ στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Τέλος, ζητά η ΕΔΕ από τους Έλληνες πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων.
Παραίτηση...
Την αιφνιδιαστική παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπέβαλε την προηγούμενη Παρασκευή με έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, που τα τελευταία χρόνια είχε διενεργήσει όλες τις μεγάλες έρευνες για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς. Η κυρία Ράικου με το έγγραφό της που αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 4 σελίδες, καταγγέλλει σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου που έχουν θορυβηθεί και πλήττονται, όπως αναφέρει, από τη συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της Novartis την οποία η ίδια χαρακτηρίζει «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας».