Το πρώτο «καμπανάκι» για την πορεία των φορολογικών εσόδων και τα σημάδια κόπωσης που άρχισαν να εμφανίζουν από την αρχή του έτους, «χτύπησε» από τις εισπράξεις του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του έτους, τα έσοδα από το ΦΠΑ βρέθηκαν κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί καταγράφοντας απώλειες της τάξης των 134 εκατ. ευρώ.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι εισπράξεις ΦΠΑ από τα πετρελαιοειδή που εμφανίζονται αυξημένες κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου λόγω της αύξησης των λιανικών τιμών των καυσίμων από τις αρχές του 2017 μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου τα έσοδα ΦΠΑ ανήλθαν σε 2,568 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 2,702 δισ. ευρώ ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, φέτος στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.
Ποσό που θεωρείται σχετικά μικρό, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% και έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα μειωμένα κατά 102 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο είναι και τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Υστέρηση
Η υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ αντικατροπτίζει την πτώση στην κατανάλωση - μόνο στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στο πρώτο δίμηνο ο τζίρος κατέγραψε μείωση πάνω από 10% - αλλά και τη φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Μια στις δυο επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους εφοριακούς εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις. Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την εφορία, να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να κλέβουν τον ΦΠΑ ακόμη και τώρα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμαέχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών.
Εάν οι εισπράξεις του ΦΠΑ συνεχίσουν να κινούνται κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά κυρίως τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αποδίδουν το φόρο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, τότε θα μιλάμε για αναστροφή της θετικής εικόνας που καταγράφηκε το 2016. Πέρυσι, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1,38 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015 (αύξηση 58,45%). Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η αύξηση του κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016, οι προληπτικοί θερινοί έλεγχοι, η μετακίνηση αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μία ασφαλής εικόνα για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού θα αποτελέσουν τα στοιχεία του τετραμήνου ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο πρώτο δίμηνο του έτους μειωμένα έναντι των στόχων ήταν τα έσοδα που προέρχονται από :
• ΦΠΑ καπνού κατά 13 εκατ. ευρώ ή 14,8%,
• ΦΠΑ λοιπών κατά 144 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
• ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 14 εκατ. ευρώ ή 2,0%,
• Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 118 εκατ. ευρώ ή 26,5%,
• Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 12 εκατ. ευρώ ή 21,9%.
Όπως όλα δείχνουν και κατά τον τρέχοντα μήνα τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα είναι μειωμένα λόγω της πτώσης στην κατανάλωση, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να αντιμετωπίσει την καθημερινή φοροδιαφυγή συστήνει νέα μονάδα προληπτικών ελέγχων στην αγορά.
Πτώση κατανάλωσης
• Η υστέρηση στις εισπράξεις ΦΠΑ αντικατροπτίζει την πτώση στην κατανάλωση - μόνο στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στο πρώτο δίμηνο ο τζίρος κατέγραψε μείωση πάνω από 10% - αλλά και τη φοροδια- φυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Μια στις δυο επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους εφοριακούς εντοπίζεται με φορολο- γικές παραβάσεις. Μάλιστα, υπό το βάρος της υπερφορο- λόγησης και των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την εφορία
• Εάν οι εισπράξεις του ΦΠΑ συνεχίσουν να κινούνται κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού τον Μάρτιο αλλά κυρίως τον Απρίλιο, τότε θα μιλάμε για αναστροφή της θετικής εικόνας που καταγράφηκε το 2016