Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΩΣΤΑ 700 ΕΚΑΤ. ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που προκαλεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας η ατέρμονη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς έκρουσε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).



Η κα Χριστίνα Σακελλαρίδη μιλώντας χθες στο πλαίσιο παρουσίασης της πρωτοβουλίας του Συνδέσμου για την επαγγελματική κατάρτιση νέων ανέργων ανέφερε πως η καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση έχει επιδεινώσει τις συνθήκες στην αγορά, διογκώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας και δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των εξαγωγέων, οι οποίοι δίνουν μάχη να κρατήσουν ψηλά τη σημαία των ελληνικών εξαγωγών και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν (φέτος μάλιστα αναμένεται νέα αύξηση μεταξύ 2,5% με 2,7%). ?Τα πράγματα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή?, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως επείγει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματισθεί η αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά.

Ενδεικτικό της αρνητικής τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΣΕ είναι και το γεγονός πως ύστερα από πολύ καιρό αυξάνονται και πάλι οι οφειλές του Δημόσιου από επιστροφές ΦΠΑ, τη στιγμή που είχαν αρχίζει να μειώνονται. Υπολογίζεται πως το ποσό που οφείλει σήμερα το Κράτος στους Εξαγωγείς ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ από 550 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξησή του το επόμενο διάστημα, με δεδομένη την στενότητα στα δημόσια οικονομικά.

Ρευστότητα
Όπως λένε οι εξαγωγείς, η συμφωνία με τους πιστωτές θα απελευθερώσει ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία, αφού ένα μεγάλο μέρος της δόσης των περίπου 6 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κράτους προς τους ιδιώτες. Η κα Σακελλαρίδη επισήμανε πάντως πως στις συναντήσεις που είχε με αρκετούς υπουργούς το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και Στέργιο Πιτσιόρλα, υπουργό και υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αντίστοιχα, έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας μάλιστα πως με κάποιους φάνηκε να συμμερίζονται κοινές αντιλήψεις για τις εξαγωγές και τόνισε πως κάποια αιτήματα έγινα αποδεκτά και ήδη υλοποιούνται. Ανάμεσα στις δράσεις που προωθεί ο ΠΣΕ είναι και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες, για την επαγγελματική κατάρτιση 3.600 ανέργων ηλικίας από 18 έως 24 ετών, διάρκειας 380 ωρών πάνω στα θέματα των εξαγωγών. Το επίδομα που θα λάβουν οι άνεργοι που θα επιλεχθούν ανέρχεται σε 1.471 ευρώ, και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com