Καμία εισφορά δεν έχουν πληρώσει στον ΕΦΚΑ οι 4 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ όσοι έσπευσαν ήδη να εξοφλήσουν τα ποσά που «έγραφαν» τα ειδοποιητήρια, ήταν εκείνοι που είχαν δηλώσει χαμηλό εισόδημα στην εφορία το 2015 και πλήρωσαν μικρότερα , σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, ασφάλιστρα, ύψους 197 ευρώ κατά μέσο όρο (867.123 σε σύνολο 1,4 εκατ. υπόχρεων είχαν καταβάλει συνολικά 171 εκατ ευρώ).
Αν και απομένει μια εβδομάδα (έως τις 31 Μαρτίου) για την εξόφληση των εισφορών του μηνός Ιανουαρίου, στελέχη του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι «δεν θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τελικό ύψος των φετινών εσόδων από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών πριν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016» και ότι «οι...λογαριασμοί του Ταμείου με τους αυτοαπασχολούμενους ίσως παραμείνουν ανοικτοί έως το τέλος του...2017»!
Τα κενά στις εισπράξεις
Και αυτό για τέσσερις λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των πρώτων ειδοποιητηρίων, του μηνός Ιανουαρίου.
Στάση πληρωμών στον ΕΦΚΑ από 4 στους 10 επαγγελματίες
Στο σύστημα «μπαίνουν» σταδιακά τις επόμενες ημέρες και «νέοι» ασφαλισμένοι (όσοι είχαν ταυτόχρονα εισόδημα από μισθωτή εργασία και από ελεύθερο επάγγελμα οι «οιονεί» μισθωτοί στις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις που είναι σε...αναμονή) ενώ νέα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν, σύμφωνα τον επόμενο μήνα για όσους έχουν «καλύψεις» για επικουρική ασφάλιση (7% επί του εισοδήματος) και εφάπαξ (4% επί του εισοδήματος).
Συνολικά, υπολογίζεται να εκδοθούν 1,4 εκατ ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών 260 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που βεβαιώνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι εισφορές που βεβαιώνονται έχουν υπολογιστεί με βάση τα εκκαθαριστικά του ‘15 ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα εκδοθούν τα οριστικά ειδοποιητήρια, με βάση τα εκκαθαριστικά του 2016.
Οι συμψηφισμοί
Με δεδομένη την εκτιμώμενη μείωση κατά 20% στα εισοδήματα μεταξύ 2015 και 2016, οι συμψηφισμοί που θα γίνουν θα είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα είναι σε βάρος των εσόδων του ΕΦΚΑ (αντί των 260 εκατ. ευρώ, τα βεβαιωμένα θα πέσουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ). Για παράδειγμα, επαγγελματίας που το ‘15 είχε κέρδη 30.000 ευρώ και το ‘16 ζημιές κατά το πρώτο 6μηνο θα κληθεί να πληρώνει εισφορά 673,75 ευρώ τον μήνα (στο 6μηνο θα έχει καταβάλει 4.042,50 ευρώ) ενώ κατά το δεύτερο 6μηνο τα ειδοποιητήρια θα «γράφουν» ως καταβλητέα μηνιαία εισφορά 157,95 ευρώ (με βάση το κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ Χ26,95%) και, συνολικά, για όλο το έτος, 1.895,40 ευρώ.
Το «παράθυρο» του νέου νόμου
Τρίτος λόγος είναι το «παράθυρο» του νέου νόμου που προβλέπει (άρθρο 59 του ν.4445/2016) τη δυνατότητα μερικής καταβολής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών.
Μολονότι το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει εκδώσει καμία εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι δεν εξοφλούν το πλήρες ποσό που αναγράφουν τα ειδοποιητήρια, θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί θα καταφύγουν σε αυτή τη «λύση» είτε για να αποφύγουν τους συμψηφισμούς (όσοι είχαν απώλειες εισοδήματος το ‘16 θα μπορούσαν να πληρώνουν λιγότερα σε σχέση με τα ποσά που γράφουν τα ειδοποιητήρια) είτε λόγω πραγματικής ταμειακής αδυναμίας να καταβάλλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις πληρωμές.
Τέταρτος λόγος είναι οι προβλεπόμενες πολλαπλές καταβολές που πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διπλή παράταση που έχει δοθεί απαιτεί διπλές πληρωμές μέσα σε 13 ημέρες (έως τις 13 Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν οι εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου) ενώ οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι αγρότες οφείλουν εισφορές του 2016 τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουν σταδιακά.
ΑΠΩΛΕΙΕΣ
«Πάτωμα» τα 170 με 180 εκατ.
Ούτε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ούτε και η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναμένουν να... πληρωθούν όσες εισφορές βεβαιωθούν. Αν και προβλέπουν ότι οι πληρωμές των εισφορών θα βελτιωθούν τις δύο τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, λένε ότι η εισπραξιμότητα, λόγω των χαμηλότερων ασφαλίστρων τα οποία προκύπτουν για τους περισσότερους, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσει το 70%, έναντι του 50% - 55% που ήταν κατά το παρελθόν. Ως «πάτωμα» ασφαλείας στα έσοδα έχουν βάλει τα 170 - 180 εκατ. ευρώ τον μήνα που, ακόμη κι αν «πιαστούν» μετά τους συμψηφισμούς πριν από το τέλος του έτους, δεν θα φθάνουν για να «καλύψουν» τις δαπάνες του κλάδου. «Σανίδα» σωτηρίας, σε ταμειακή βάση, θα είναι, στην περίπτωση αυτή, οι εισπράξεις από τις εισφορές των μισθωτών και των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και η... κρατική επιχορήγηση.