Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν όλα πάνε καλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις

Από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος περιορισμού του ελλείμματος θα εξαρτηθεί ο χρόνος στον οποίο θα εξέλθουν της μέγγενης τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Απέρριψε ως καταστροφική και εκτός πραγματικότητας την πρόταση αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και έκανε λόγο για ανατροπές παντού.


"Αν το πρόγραμμα πετύχει και μειώνουμε το έλλειμμα πιο γρήγορα από όσο μας έχει ζητηθεί, έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε διαφορετικά", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κια διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε "κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με εισοδήματα". Παραδέχτηκε ότι οι περικοπές συντάξεων αποτελούν άδικο μέτρο, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και έπρεπε να διασφαλισθεί ότι δεν θα πτωχεύσει. "Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση. Στην έκτακτη κατάσταση καλείς όλους να συνεισφέρουν και προσπαθείς να προστατεύεις όσο μπορείς τους πιο αδύναμους", είπε.

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Επικαλούμενος το παράδειγμα των χωρών το έχουν πράξει, υποστήριξε ότι ότι θα έβαζε τη χώρα σε μία περιπέτεια δεκαετίας και βαθιά ύφεση, της τάξης τουλάχιστον του 10%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα σταματούσε τελείως η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρευστό επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όσον αφορά στη στήριξη των τραπεζών, υποστήριξε ότι στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τα σενάρια για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, στο τέλος του προγράμματος λιτότητας. "Για εμάς αυτό δεν ήταν επιλογή. Και εξακολουθεί να μην είναι", υπογράμμισε.

Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα βαθαίνουν την ύφεση, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Εξέφρασε την ελπίδα ταχείας ανάκαμψης, ύστερα από δύο χρόνια, στο πρότυπο άλλων κρατών που επιχείρησαν σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου συμφώνησε ότι "θα υπάρξει σίγουρα κάποια συγκράτηση μισθών". Αρνήθηκε ότι δεν ετέθη ζήτημα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. Είπε, μάλιστα, ότι έχει έγγραφο, με το οποίο η τρόικα Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ παρουσίαζε τη "βελτιωμένη" πρόταση για τη μετατροπή τους σε "πριμ παραγωγικότητας".

Προανήγγειλε ανατροπές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ανάμεσά τους και η ανατροπή καταστάσεων που θεωρούνται κεκτημένα και σύμφωνα με τον υπουργό είναι συντεχνιακές διεκδικήσεις, μπροστά στις οποίες το κράτος υποχώρησε. Ανέφερε ενδεικτικά το σταθερό ποσοστό κέρδους σε ορισμένα επαγγέλματα, τις στρεβλώσεις -όπως είπε- στις μεταφορές με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και τις ελάχιστες αμοιβές σε ορισμένους κλάδους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com