Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Οκτώβριο η δημοπράτηση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Δημοπράτηση έργων για την επέκταση του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο και θεσμική ενίσχυση των δύο εκθεσιακών εταιριών: της Helxpo ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ, με την πρώτη, μάλιστα, να μπαίνει εκ νέου στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτλίας, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.


Προηγήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) αλλά και των ΔΕΘ και HELEXPO.

Σχετικά με το λιμάνι η υπουργός μίλησε για έργα της 6ης προβλήτας συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι δύο πρώτες φάσεις (από τις συνολικά τρεις) θα απαιτήσουν 140 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια θα προέλθουν τόσο από αποθεματικά της ΟΛΘ ΑΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων η υπουργός εν έδωσε κάποια σαφή απάντηση. Είπε μόνο πως το χρονοδιάγραμμα θα αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού που πρόκειται να «βγει στον αέρα» τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Προς την κατεύθυνση ανάπτυξης του λιμανιού είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η πιθανότητα συνεργασίας με τη ΓΕΟΣΕ, ενώ στα σκαριά είναι και μελέτη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση-διαχείριση των χώρων του λιμανιού και τη δημιουργία μαρίνας στο χώρο.

Η κ.Κατσέλη είχε ακολούθως επαφές και με τις νέες διοικήσεις των εταιριών ΔΕΘ και Helexpo για να ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου πως δρομολογούνται διαδικασίες θεσμικής αναβάθμισης αυτών, ενώ ξεκαθάρισε πως τα κυβερνητικά σχέδια δεν προβλέπουν επανένωση των δύο εταιριών. Αντίθετα προβλέπουν διατήρηση των δύο εταιριών και η Helexpo (ξανά)μπαίνει στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο στρατηγικός εταίρος να έχει πλειοψηφική συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα όπως και να αναλάβει και το management της εταιρίας. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής εισόδου της Helexpo στο χρηματιστήριο. Πάντως όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το Φθινόπωρο οπότε αναμένονται τα κοινά πορίσματα που ζήτησε η υπουργός από διοικήσεις των δύο εταιριών και θα ακολουθήσει προκήρυξη της μελέτης μέσω της οποίας ζητούμενο θα είναι –μεταξύ άλλων: ο προσδιορισμός της επιχειρηματικής ταυτότητας της Helexpo, ως εταιρίας διοργάνωσης εκθέσεων.

Τον Οκτώβρη επίσης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης μετεγκατάστασης του εκθεσιακού κέντρου στον προτεινόμενο χώρο του ΤΕΙ στη Σίνδο και αξιοποίησης των υφιστάμενων χώρων στο κέντρο της πόλης. Βούληση της κυβέρνησης είναι σε αυτούς να φιλοξενούνται ήπιες παρεμβάσεις τουριστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και μικρές εκθέσεις.

Η υπουργός ανακοίνωσε με την ευκαιρία ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που αναμένεται εντός του Ιουλίου θα προβλέπεται η λειτουργία γνωμοδοτικής επιτροπής με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αυτή θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης των Αθηνών και θα ασχολείται με εγκρίσεις επενδυτικών προτάσεων άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την δήλωση της υπουργού ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να μετεγκατασταθεί το εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο (ΤΕΙ), ο δήμαρχος Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης δήλωσε: «Ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας. Ήταν μια απάντηση σε όσους, αμφισβήτησαν όλο αυτό το διάστημα, τη βούληση του δήμου Εχεδώρου να κερδίσει την υπόθεση της μετεγκατάστασης στη Σίνδο". Στο μεταξύ δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις του μετά τη πρωινή σύσκεψη στον ΟΛΘ.

Είπε, μεταξύ άλλων ότ η κ.Κατσέλη δεν ανακoίνωσε "τίποτα το ουσιαστικό για την ανάπτυξη της πόλης" και ότι ότον ο ίδιος της έθεσε το θέμα της αποπληρωμής του καινούργιου δημαρχείου του απάντησε ότι "το θεωρεί δευτερεύον και ότι πρέπει να περιμένουμε". "Νομίζω ότι η απάντηση αυτή της Υπουργού αποτελεί μεγάλη προσβολή και προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προς όλους τους Θεσσαλονικείς που περιμένουν το καινούριο τους «σπίτι» για να εξυπηρετηθούν", σχολίαε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com