Πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει σημειώνει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του με αφορμή τη συμπλήρωση 36 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στήριξε για μια ακόμη φορά τις ενέργειες Χριστόφια ενώ προσέθεσε ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είναι μία επώδυνη επέτειος για τη Μεγαλόνησο, για την Ελλάδα, για όλο τον Ελληνισμό. Η 20η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ημέρα αυτή η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται. Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα. Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος.
Ο Κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δικαιούται να κλείσει επιτέλους η πληγή αυτή. Να ζήσει σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και εμπιστοσύνης. Να απολαύσει χωρίς προσκόμματα τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλει με τη δημιουργικότητα του στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα.