Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Δημ. Δρούτσας: Η Τουρκία επιχειρεί να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο

Οι έρευνες του τουρκικού Πιρί Ρέις στο Αιγαίο και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα και του Κύπριου ομολόγου του, Μ. Κυπριανού.



"Εδώ και μερικές εβδομάδες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης, να οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο και εδώ περιλαμβάνω φυσικά και την περιοχή του Καστελόριζου, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις που κινούνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απαντά "βάσει του σχεδιασμού μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με ξεκάθαρο τρόπο κατοχυρώνοντας απόλυτα τις νομικές και πολιτικές μας θέσεις και ταυτόχρονα ορίζουμε εμείς το ρυθμό και την ένταση σε όλα αυτά τα γεγονότα".

"Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μπει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, ούτε να παρασυρθεί σε ένα διάλογο εκτός του πλαισίου, που εμείς έχουμε καθορίσει - όπως εμφανώς επιδιώκει η Τουρκία.", πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Δρούτσας ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Κύπρο θα συνεχιστούν και μεθαύριο την Τετάρτη στη Λάρνακα, όπου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να υπενθυμίσω ότι αυτή τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας την έχουν επικυρώσει και τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επομένως αν όντως θέλει η Τουρκία και εννοεί σοβαρά να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που δημιουργούνται από αυτή τη Σύμβαση που αναγνωρίζονται από αυτή τη Σύμβαση και να προχωρήσει και στην υπογραφή και επικύρωσή της".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com