Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Πλανητάρχες στο ποδόσφαιρο οι Ισπανοί

Μετά την κορυφή της Ευρώπης (2008), η Ισπανία κατακτά και την κορυφή του κόσμου. Με το γκολ του Ινιέστα στο 116' στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια, απέναντι σε μια Ολλανδία που κινήθηκε περισσότερο με τη λογική να “κλέψει” τον τελικό στα πέναλτι. Με 10 παίκτες από το 109' (αποβολή Χάιτινχα) η Ολλανδία, για την οποία ήταν η τρίτη αποτυχημένη απόπειρα σε τελικό Μουντιάλ.


Η Ισπανία όπως σε κάθε ματς, έτσι και στον τελικό είχε τον έλεγχο και την κατοχή μπάλας. Προσπάθησε όπως και με τη Γερμανία να επιβάλλει το ρυθμό της με πάσινγκ γκέιμ, αλλά η διαφορά ήταν ο τρόπος παιχνιδιού της Ολλανδίας. Πιο διαβασμένοι οι “οράνιε” από τους Γερμανούς, πιο συγκροτημένοι, επιστράτευσαν ειδικά στο α' μέρος ακόμα και αντιαθλητικό παίξιμο για να σπάσουν το ρυθμό της Ισπανίας. Και ουσιαστικά τα κατάφεραν, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι “φούριας ρόχας” δεν μπόρεσαν να βγάλουν κλασσικές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, με εξαίρεση τις προσπάθειες των Ράμος (5') και Βίγια (11'). Στο ίδιο διάστημα η “σκληρή” Ολλανδία, που από το 35' θα' πρεπε να παίζει με 10 παίκτες εξαιτίας του '΄δολοφονικού” τάκλιν του Ντε Γιονγκ, απείλησε με τον Ρόμπεν στο 45ο λεπτό.

Οι Ολλανδοί συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο και στο β' ημίχρονο. Εξουδετέρωσαν την πρώτη πάσα του Τσάβι, περιόρισαν Ινιέστα και Τσάμπι Αλόνσο και απομόνωσαν τον Βίγια. Μάλιστα σε δυο αντεπιθέσεις (62' και 83') ο Ρόμπεν έχασε τις δυο μεγάλες ευκαιρίες, ενώ η Ισπανία συνέχισε να αφήνει ημιτελείς τις προσπάθειες της. Ο Φάμπρεγας έδωσε φρεσκάδα στο παιχνίδι της ομάδας του Ντελ Μπόσκε, που φάνηκε σαφώς πιο απειλητική και επικίνδυνη στην παράταση (95' Φάμπρεγας, 100' Νάβας) και δικαιώθηκε στο τέλος με τον Ινιέστα, όταν οι Ολλανδοί είχαν πιστέψει ότι θα πήγαιναν τον τελικό στα πέναλτι. Οι “οράνιε” είχαν μείνει και με 10 παίκτες από το 109' όταν αποβλήθηκε ο Χάιτινχα.

Το φιλμ του αγώνα

5' Σέντρα-φάουλ του Τσάβι, ο Σέρχιο Ράμος έπιασε την καρφωτή κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι, έβγαλε, όμως απέκρουσε ο Στεκέλενμπουργκ!
11' Σε επικίνδυνο γύρισμα του Ράμος από δεξιά, ο Χάιτινχα βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και παραλίγο να τη στείλει στα δίχτυα της ομάδας του, αλλά αυτή πέρασε ψηλά, άουτ.
12' Δυνατό σουτ του Βίγια στην κίνηση από καλή πλάγια θέση μέσα στην περιοχή, η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
45’ Καλό σουτ του Ρόμπεν λίγο έξω από την περιοχή του Κασίγιας και πλάγια δεξιά, απέκρουσε ο Ισπανός γκολκίπερ.
55' Καλή εκτέλεση φάουλ από τον Τσάβι, η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
62’ Ο Σνάιντερ έβγαλε εξαιρετική κάθετη μπαλιά στον Ρόμπεν, που βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Κασίγιας, πλάσαρε, αλλά ο Ισπανός γκολκίπερ απέκρουσε με το πόδι.
70' Σέντρα του Νάβας από δεξιά, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Χάιτινχα και κατέληξε στον Βίγια που πλάσαρε από κοντά, αλλά ο Χάιτινχα έδιωξε σε κόρνερ.
77’ Ο Τσάβι εκτέλεσε κόρνερ, ο Ράμος ανενόχλητος έπιασε κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Στεκέλενμπουργκ.
83' Ο Ρόμπεν σε αντεπίθεση βγήκε μόνος απέναντι στον Κασίγιας,, όμως ο Ισπανός τερματοφύλακας τον έκοψε.
95' Ο Ινιέστα με ωραία μπαλιά έβγαλε τον Φάμπρεγκας μόνο με τον Στεκέλενμπουργκ, ο οποίος απέκρουσε με τα πόδια.
100’ Ο Νάβας μπήκε στην περιοχή, σούταρε, όμως η μπάλα κόντραρε στον Φαν Μπρόνκχοστ και κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
109’ Με δέκα οι Ολλανδοί, καθώς αποβλήθηκε ο Χάιτινχα με δεύτερη κίτρινη.
116’ ΓΚΟΛ (0-1). Ο Φάμπρεγκας εκμεταλλεύτηκε λάθος του Ματάισεν, πάσαρε στον Ινιέστα και αυτός με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

ΣΚΟΡΕΡ: 116’ Ινιέστα
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία).
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Φαν Πέρσι, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Μπρόνκχορστ, Ρόμπεν, Φαν Ντερ Βιλ - Πουγιόλ, Ράμος, Kαπντεβίλα, Ινιέστα.
KOKKINH: 109' Χαϊτίνχα (2η κίτρινη).
ΣΤΑΔΙΟ: Soccer City, Γιοχάνεσμπουργκ
ΘΕΑΤΕΣ: 84.490

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στεκέλενμπουργκ, Βαν Ντερ Βιλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (105' Μπράαφχαϊτ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιόνγκ (99' Φαν ντερ Φάαρτ), Κάουτ (71' Ελία), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Φαν Πέρσι.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Ράμος, Πουγιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (87' Φάμπρεγκας), Ινιέστα, Πέδρο (60' Χέσους Νάβας), Βίγια (106' Τόρες).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com