Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο Μητροπολίτης Βαρνάβας λέει ΟΧΙ στο εργοστάσιο καύσης απορριμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Την άμεση ανάκληση της απόφασης - της νομαρχίας Θεσσαλονίκης - αδειοδότησης για καύση απορριμάτων στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, «απαιτούν» με ανακοίνωσή τους ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας και οι δήμαρχοι δυτικής Θεσσαλονίκης.



"Η περιοχή είναι ήδη περιβαλλοντικά βεβαρημένη εδώ και πολλά χρόνια και οποιαδήποτε χωροθέυηση νέας ρυπογόνου δραστηριότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους" επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους και ζητούν μία νέα "χωροθέτηση συναφούς δραστηριότητας" αποδεκτής επιστημονικά και τεκμηριωμένη μέσα από σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους "προειδοποιούν" με αντιδράσεις και "δυναμικές κινητοποιήσεις" των κατοίκων της περιοχής.

Την ανακοίνωση υπογράφουν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα οι δήμαρχοι: Αγ. Παύλου - Νίκος Βαρσάμης, Αμπελοκήπων - Λάζαρος Κυρίζογλου, Ελευθερίου Κορδελιού - Ευστάθιος Λαφαζανίδης, Ευκαρπίας - Χαράλαμπος Πανταζόγλου, Ευόσμου - Δημήτριος Χατζηβρέττας, Εχεδώρου - Σταματάκης Σπύρος, Μενεμένης - Γεώργιος Ακτσελής, Νεάπολης - Ναθαναήλ Λαδόπουλος, Πεύκων - Στυλιανός Συμεωνίδης, Πολίχνης - Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Σταυρούπολης - Σάββας Σερασίδης, Συκεών - Συμεών Δανιηλίδης, Τριανδρίας - Πολυξένη Δρίτσα και Ωραιοκάστρου - Νικόλαος Μπάτος.
Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θεσσαλονίκη

«Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί τεκμηριωμένη πρακτική κυρίως για την βιομηχανία τσιμέντου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» απάντησε το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης παροχής άδειας καύσης απορριμάτων στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΚΑ:

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων αποτελεί τεκμηριωμένη πρακτική κυρίως για τη βιομηχανία τσιμέντου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2006 περίπου το 18% της κατανάλωσης θερμικής ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία της Ευρώπης προερχόταν από εναλλακτικά καύσιμα.

Τα απόβλητα που η βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ προτίθεται να χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό καύσιμο, όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων, χάρτινα απορρίμματα (χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες κλπ) επεξεργασμένη ιλύς διυλιστηρίου καθώς και αποξηραμένη ιλύς βιολογικού καθαρισμού, σε ποσοστό περίπου 5% του συμβατικού καυσίμου. Να σημειώσουμε ότι η χρήση του πετ-κοκ, καύσιμο το οποίο χρησιμοποιεί η τσιμεντοβιομηχανία, έχει απαγορευτεί με απόφαση της υπουργού ΥΠΕΚΑ για την κεραμοποιία.

Τα απόβλητα, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο, περιέχουν ελάχιστο έως καθόλου χλώριο και επόμενα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θερμοκρασία καύσης στον κλίβανο της τσιμεντοβιομηχανίας φθάνει τους 2000 βαθμούς Κελσίου, όλες οι οργανικές ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων διοξινών και φουρανίων) καταστρέφονται ολοσχερώς. Όπως επίσης τα στερεά υπολείμματα της καύσης ενσωματώνονται με τις πρώτες ύλες για να αποτελέσουν μέρος του κλίνκερ (ενδιάμεση ύλη για την παραγωγή τσιμέντου).

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για την ενεργειακή χρήση εναλλακτικών καυσίμων είναι η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών για την ορθή διαχείρησή τους, καθώς και η τήρηση των ορίων εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η εκπομή συγκεκριμένων ρύπων εξαρτάται από τη σύσταση των αποβλήτων, η οποία θα πρέπει συστηματικά να ελέγχεται. Αυτός είναι ο ρόλος άλλωστε της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών ελέγχων βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας.

Σε καμία περίπτωση πάντως, ανεξαρτήτως της αδειοδότησης ή μη της συγκεκριμένης χρήσης εναλλακτικού καυσίμου από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (δεν θα θέλαμε να προκαταλάβουμε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης), δεν σημαίνει ότι προωθείται η καύση των αποβλήτων στη χώρα μας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com