Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πρόταση για κοινούς όρους στην ΕΕ σε εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες

Κοινούς όρους εισδοχής και διαμονής στην ΕΕ για τους εποχικά εργαζομένους από τρίτες χώρες πρότεινε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να διευκολυνθεί η διαδικασία εισδοχής τους και να προσδιοριστούν τα δικαιώματά τους.


Η πρόταση αφορά σε πολίτες τρίτων χωρών που μεταβαίνουν σε κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να εργαστούν εκεί μέσω σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Στόχος του σχεδίου είναι να θεσπιστεί ειδική διαδικασία για την εισδοχή και διαμονή τους έτσι ώστε να γίνει απλούστερη.

Επίσης αποσκοπεί να προσδιορίσει τα δικαιώματά τους θέτοντας ενιαίο όριο για τη διάρκεια εργασίας τους σε όλη την ΕΕ και θεσπίζοντας νομικές διατάξεις για τις συνθήκες εργασίας τους. Η Επιτροπή προτείνει ακόμη, την έκδοση τριετούς άδειας για επαναλαμβανόμενη εποχιακή εργασία ή μια απλουστευμένη διαδικασία επανεισόδου για μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα υπέρ της κυκλικής μετανάστευσης, ώστε η προσωρινή διαμονή τους να μην καταστεί μόνιμη.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της Επιτροπής η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε: “Oι εργοδότες στην ΕΕ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η γεωργία, η κηπουρική και ο τουρισμός καθώς όλο και λιγότεροι πολίτες της ΕΕ είναι διαθέσιμοι σε αυτό το είδος εποχικής εργασίας". Η ίδια πρόσθεσε ότι "είναι, ταυτόχρονα ανάγκη να παράσχουμε σε αυτούς τους εποχικά εργαζομένους, οι οποίοι συχνά είναι ευάλωτοι και εκτεθειμένοι σε κινδύνους, καλύτερες συνθήκες και ένα ασφαλές νομικό καθεστώς προκειμένου να τους προστατεύσουμε από την εκμετάλλευση. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η νέα οδηγία, και είμαι πεπεισμένη ότι η σημερινή πρόταση θα συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εποχικά εργαζομένων”.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com