Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά την πρόταση της Πειραιώς για ΑΤΕ και ΤΤ και η ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σαββατιάτικη : "Πώς-πότε στη σύνταξη οι γυναίκες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλα τα ενδιάμεσα όρια και οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέπουν οι δύο ασφαλιστικοί νόμοι. Ευνοούνται, πρόσκαιρα, οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και τα ειδικά Ταμεία. Με τις μεταβατικές διατάξεις (2010-2012) θεμελιώνουν δικαίωμα μόνο με ανήλικο τέκνο και τα έτη ασφάλισης, στα οποία προσμετρώνται και πλασματικά. Για όσες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα επέρχονται βίαιες ανατροπές".

Η ΑΥΓΗ: "Κυβερνητική αναδίπλωση για Πειραιώς μετά τη θύελλα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι αντιδράσεις των εργαζομένων, της αριστεράς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά, πρωτίστως, η μερική αποσαφήνιση του περιεχομένου της πρότασης, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβραδύνει, αν όχι να αναστείλει, τα σχέδια για την παράδοση δύο δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων στον ιδιωτικό τομέα".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλάζει το τραπεζικό τοπίο. Πυρετός επαφών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους τραπεζίτες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο, καθώς ξεκίνησαν ήδη από χθες οι επαφές του Ελληνικού Δημοσίου με τους τραπεζίτες, ενώ οι επενδυτές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μεγάλη σκακιέρα ο τραπεζικός χώρος. Η πρόταση Σάλλα για εξαγορά δύο κρατικών τραπεζών ανοίγει παρτίδα για δυνατούς παίκτες".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τις κινήσεις των άλλων τραπεζικών ομίλων της χώρας, αλλά και ενδεχομένως και ξένων τραπεζών αναμένουν παράγοντες της αγοράς, μετά την πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα για την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η κυβέρνηση μελετά την πρόταση του κ. Σάλλα, αλλά περιμένει και αντιπροτάσεις από ενδεχόμενους ανταγωνιστές, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναθέσει σε συμβούλους την αξιολόγηση της πρότασης της Πειραιώς, προκειμένου να αποκτήσει μια βάση εκκίνησης".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τελεσίγραφο του ΔΝΤ στην κυβέρνηση για προβληματικές ΔΕΚΟ, ελλειμματικά ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία και Δήμους".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "θετική αλλά με ...τελεσίγραφο για κλείσιμο της μαύρης τρύπας που «τρώει» τις ΔΕΚΟ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νοσοκομεία και τους Δήμους, είναι η νέα έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον, αποτελεί προάγγελο ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη νέα δόση του δανείου το Σεπτέμβριο, κρούει ωστόσο τον κώδωνα για τα υπέρογκα χρέη Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εκποίηση ή μια μεγάλη δημόσια τράπεζα;".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα για την εξαγορά ποσοστών του Τ.Τ. και της ATEbank, είχαμε χθες και νέα πρόταση από το διοικητή της ΑΤΕ Θ. Παναλάκη, που πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος, το οποίο θα απαρτίζεται από την Αγροτική, Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση βρίσκεται προ του διλήμματος να επιλέξει την εκποίηση των τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο ή να δημιουργήσει μια μεγάλη δημόσια τράπεζα εν όψει και των stress test της 23ης Ιουλίου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναταράξεις και ενστάσεις σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. μετά την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για Αγροτική και Τ.Τ.".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον χώρο της Ν.Δ., προκαλεί η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας".

Η ΝΙΚΗ: "Ολες οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οι προβλέψεις των αναμενόμενων βάσεων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούν πρωτίστως ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη".

ΕΘΝΟΣ: "Μαύρη τρύπα στους διορισμούς εκπαιδευτικών. Φόβοι για μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία τον Σεπτέμβρη".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "χάος αναμένεται να επικρατήσει στα δημόσια σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά, αφού θα υπάρξει αθρόα φυγή εκπαιδευτικών λόγω του συνταξιοδοτικού και λόγω των σοβαρότατων περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση (σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας) στις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ (του Σαββάτου): "Ο Καραγκιόζης πρωθυπουργός".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Καραγκιόζης ο πασίγνωστος λαϊκός μας ήρωας του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, πολιτογραφήθηκε «Τούρκος» από την ΟΥΝΕΣΚΟ εντελώς αυθαίρετα. Οι πολιτογραφήσαντες είναι εντελώς άσχετοι και ανίδεοι. Ο Καραγκιόζης είναι Ελληνας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (Σαββατοκύριακο): "Με ειδικό δικαστήριο απειλεί η αριστερά του ΠΑΣΟΚ τους Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλο, εάν περάσει η πρόταση Σάλλα για την Πειραιώς".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέο ισχυρό ρήγμα προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για εξαγορά της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία εάν τελικά υλοποιηθεί, θα βάλει ταφόπλακα σε άλλη μια προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Ενστάσεις της κυβέρνησης για την πρόταση Σάλλα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο πρωθυπουργός ζήτησε μεν την αποτίμηση των τραπεζών, εξέφρασε όμως και την ανάγκη της ύπαρξης «δημόσιου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στην αγορά»".

ΕΣΤΙΑ: "Σκανδαλώδη δάνεια προς τα κόμματα συνολικού ύψους 242,2 εκατομμυρίων ευρώ".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο που εκθέτει συνολικά το πολιτικό μας σύστημα είναι ο δανεισμός των κομμάτων. Πρόκειται για μία απαράδεκτη πρακτική την οποία έχει αποκαλύψει η «Εστία» από το 2002. Μάλιστα ο δανεισμός γίνεται κατά προτίμησιν από την Αγροτική Τράπεζα που ανήκει και ελέγχεται από το δημόσιο, γεγονός που καθιστά το σκάνδαλο ακόμη μεγαλύτερο. Διότι εκτός από την παραβίαση του Συντάγματος και του Νόμου περι χρηματοδοτήσεως των κομμάτων, καταστρατηγούνται και βασικοί τραπεζικοί κανόνες που διέπουν την χορήγηση δανείων".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Το «κεραμίδι» δυσκολεύει τον Ελληνα. Ερευνα για τις συνθήκες διαβίωσης το 2008".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η μεγαλύτερη δυσκολία για τα νοικοκυριά ήταν οι δαπάνες στέγασης, ενώ ακόμη και το 22,5% του μη φτωχού πληθυσμού είχε οικονομικές δυσκολίες να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες, δαπάνες αξίας περίπου 500 ευρώ. Σε ποσοστό 19% συνολικά δηλώνουν ότι δυσκολεύονται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μάχη για κλαδικές συμβάσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργατών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ξεσηκωμό και οργάνωση πάλης τους κόντρα στο στραγγαλισμό του εργατικού εισοδήματος, που θέλουν να επιβάλουν οι μεγαλοεργοδότες και οι ανυπόληπτες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καλούν τους εργάτες οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αφορμή τη νέα επαίσχυντη, και μάλιστα τριετούς διάρκειας, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μείωσης μισθού και μεροκάματου που υπογράφτηκε προχτές".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Ξεσαμαρώνουν τη Ρηγίλλης. Από τη... «σκληρή δεξιά» τρέχουν πάλι στον «μεσαίο χώρο».

Η εφημερίδα γράφει ότι "εγκλωβισμένος στους σκληρούς δεξιούς της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς, ψάχνοντας οδό διαφυγής στους δύο κεντρώους αντιπροέδρους του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα. Η βαθιά συντηρητική πολιτική που υιοθέτησε από την ημέρα της εκλογής του αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα «μπούμερανγκ» για τη Νέα Δημοκρατία, κάτι το οποίο έχει αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να ξεκινά σιγά-σιγά την πολιτική μετακίνησή του προς το Κέντρο, προκειμένου να βοηθήσει τους δημοσκοπικούς δείκτες του κόμματος του, που παραμένουν σταθεροί περί το 15% με 25%".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ολο το νέο Ασφαλιστικό στο Δημόσιο"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα 14 σημεία - φωτιά του νέου ασφαλιστικού τοπίου τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» μαζί με τη δημοσίευση ολόκληρου του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου (μαζί με τις τροπολογίες και τις προσθήκες) όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ολα ανοιχτά για τους τραπεζικούς γάμους. Ταλαντεύεται η κυβέρνηση μεταξύ συγχωνεύσεων και εξαγορών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "όλα τα σενάρια για τραπεζικούς γάμους είναι ανοιχτά μετά την υποβολή αντιπρότασης από τη διοίκηση της ΑΤΕ για έναν νέο κρατικό φορέα που θα προέλθει από τη συγχώνευση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς προκάλεσε πυρετό συσκέψεων στην κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να προσλάβει ξένους συμβούλους για να αποτιμήσουν την προσφορά της".

PRESS time:"Γιώργο, γιατί μου έκοψες τη σύνταξη στα 350 ευρώ; Επίθεση ηλικιωμένης γυναίκας στον πρωθυπουργό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το περιστατικό αυτό στην Πάρο ήταν απρόβλεπτο και αυθόρμητο από την πλευρά της γυναίκας. Σίγουρα, όμως, η φωνή της εκείνη τη στιγμή ταυτιζόταν με τη συνείδηση και τα πιστεύω πολλών Ελλήνων, που δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "SOS στο δήμο Θεσσαλονίκης. Για στάση πληρωμών προειδοποιεί ο Β. Παπαγεωργόπουλος".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αποτίμηση συμμετοχών Δημοσίου στις τράπεζες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την ταυτόχρονη εξαγορά ΑΤΕ και Τ.Τ. στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να συναντάται χθες με τους επικεφαλής των δύο κρατικών τραπεζών και τον διοικητή της ΤτΕ".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αφύπνιση στην οικονομία. Φώτα ελπίδας στην ομίχλη της ύφεσης και της ανεργίας. Μηνύματα αισιοδοξίας από τρία μέτωπα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σταδιακή μεταβολή των ξένων υπέρ της χώρας, καθώς εδραιώνεται η βεβαιότητα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει την ταχύτητα προώθησης των αλλαγών στην Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch διατυπώνει θετικά σχόλια με επιμέρους ενστάσεις".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Ολική ανατροπή σε οικονομία και πολιτική. Η πρόταση Σάλλα για εξαγορά ΑΤΕ και Τ.Τ. δρομολογεί ευρύτερες ανακατατάξεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός Αυγούστου η κυβέρνηση πρόκειται να απαντήσει στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ. και αφού προηγουμένως ερευνήσει ενδελεχώς τα τυχόν τεχνικά και νομικά προβλήματα. Η πιθανολογούμενη θετική απόφαση θα ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θετική υποδοχή της πρότασης Σάλλα για ATEbank και Ταμιευρήτιο. Η αγορά σε αναμονή των επόμενων κινήσεων. ". Η εφημερίδα τονίζει ότι "έξυπνη κίνηση με επιχειρηματική λογική για την Τράπεζα Πειραιώς και, παράλληλα, καταλύτης για το τραπεζικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο αποτιμά η τραπεζική αγορά και οι αναλυτές την πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για εξαγορά της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευρητίου. Την ίδια στιγμή καταγράφονται οι δυσκολίες που εμπεριέχει το εγχείρημα με αποτέλεσμα οι άλλοι «παίκτες» της αγοράς να παραμένουν σε εγρήγορση χωρίς να αντιδρούν".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com