Η μαραθώνια επιχείρηση διάσωσης των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων, το ατύχημα στη Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, η προοπτική περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, η αύξηση της ανεργίας, οι υπερβάσεις στις δαπάνες υγείας και τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Η Ελευθεροτυπία κάνει εκτενή αναφορά στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων, με αντίστιξη στο εργατικό ατύχημα στη Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, κατά το οποίο τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι, οι δύο εκ των οποίων σοβαρά. Η εφημερίδα τονίζει ότι κατά το Σεπτέμβριο απολύθηκαν επιπλέον 72.000 άνθρωποι, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στο θέμα με την υπερχρέωση πολλών ΔΕΚΟ. Στο επίκεντρο και η υπερκατανάλωση "έφαγε" ενάμισι πλανήτη στο διάστημα μεταξύ 1966 και 2007, εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους.
"Θαύμα θέλησης και τεχνολογίας" χαρακτηρίζει το "ΒΗΜΑ" την ανάσυρση των μεταλλωρύχων στη Χιλή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην πτώση των spreads και το συναγερμό που έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το έλλειμμα. Παράλληλα παρουσιάζει τις κόντρες στα κόμματα για τους υποψηφίους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και στους κινδύνους στην οδήγηση από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Εικόνα "ρετιρέ" και "μη προνομιούχων" παρουσιάζει στο κεντρικό της θέμα η "Καθημερινή", φέρνοντας σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τους μισθούς που παίρνουν με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα και τους ανέργους. Επίσης, παρουσιάζει μια φωτογραφία από τη διάσωση των Χιλιανών μεταλλωρύχων γεμάτη συναισθήματα, καθώς παρουσιάζει την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους. Ένα θέμα που επίσης προβάλλει η εφημερίδα είναι οι αιτήσεις μεταναστών στη χώρα μας που ζητούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λόγω οικονομικής κρίσης.
Το "Έθνος" επιλέγει για πρώτο θέμα την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να βάλει πλαφόν σε φάρμακα και επεμβάσεις, ενώ κεντρική θέση καταλαμβάνει και η αύξηση περίπου 30% για φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης προβάλλει τους "χρυσούς" όπως τους ονομάζει μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
"Περαίωση και για σούπερ σκαφάτους" είναι ο κεντρικός τίτλος του "Ελεύθερου Τύπου" κάνοντας λόγο για "ρύθμιση - πρόκληση". Παράλληλα κάνει μνεία στο "Όχι" του Αντώνη Σαμαρά σε επιβολή νέων μέτρων από την κυβέρνηση, στον απόηχο της συζήτησης για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Τα "ΝΕΑ" αναφέρουν ότι το τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο οι πιστωτικές κάρτες, καθώς καταναλωτές και τράπεζες βάζουν φρένο στη χρήση τους. Αναφέρονται επίσης στο θέμα της Χιλής με τον τίτλο "Η μεγάλη απόδραση", ενώ αναφέρεται στα "μυστικά" της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της.
"Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας χαρακτηρίζει ο "Αδέσμευτος Τύπος" τα χρέη των ΔΕΚΟ, ενώ κάνει λόγο για αποτυχία του ΙΚΑ να ρυθμίσει τα χρέη. Φυσικά δεν λείπει και η αναφορά στις εξελίξεις στη Χιλή με την απελευθέρωση των μεταλλωρύχων.
"Χαμένοι στη μετάφραση της «δημιουργικής λογιστικής» τους!" είναι ο τίτλος της "Απογευματινής". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση κατέγραψε αρχικά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις στα έσοδα του 2010, ενώ έχει μεταφερθεί στο 2009, με αποτέλεσμα νέα μαύρη τρύπα 712 εκατ. ευρώ στα ήδη υστερημένα έσοδα του τρέχοντος έτους".
"Αποτελειώνουν τις ΔΕΚΟ που έχουν λεηλατήσει" αναφέρει η "ΑΥΓΗ". Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε επιχείρηση απαξίωσης των δημοσίων επιχειρήσεων, με πρώτο στόχο τους εργαζόμενους, αλλά και αυτή την έννοια του Δημοσίου, προχωρεί η κυβέρνηση. Στο άμεσους στόχους είναι η δραστική περικοπή αποδοχών για 21.627 εργαζόμενους, αλλά και απολύσεις στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν".
Η "Βραδυνή" επισημαίνει ότι "το «πράσινο φως» έδωσε χθες ο πρωθυπουργός στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να προχωρήσει στην προκήρυξη προγραμμάτων με στόχο τη μείωση της ανεργίας, η οποία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Έτσι, εντός της εβδομάδας υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης των μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών για 200.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ".
"Με «έφαγαν» οι «παρασιτούντες» και οι «αλητήριοι» στην Εθνική Άμυνα" αναφέρει στον κεντρικό του τίτλο ο "Ελεύθερος". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δεν άντεξε ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Ευάγγελος Βασιλάκος και παραιτήθηκε. Κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλές, αλλά δεν υπέκυψε και έκανε λόγο για «παρασιτούντες και αλητήριους», οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι διαχρονικά στον χώρο των αμυντικών προμηθειών. Συμφωνεί με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ότι κτίστηκαν πιθανώς πολιτικές καριέρες και περιουσίες με τους εξοπλισμούς".
Η "Εστία" τονίζει ότι "αν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συνυπολογίζεται σήμερα, το ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθή κατά τουλάχιστον 15-20%. Οπότε θα μειωθεί αντιστοίχως και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ".
Σύμφωνα με τον "Λόγο", "οι σκοτεινές τρύπες του προϋπολογισμού και οι εκρήξεις του χρέους οι οποίες ρίχνουν έξω κάθε πρόβλεψη για απεγκλωβισμό της οικονομίας από την επιτήρηση αποτελούν το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης των ώρα που το κλιμάκιο της Eurostat ελέγχει και πάλι τα greek statistics".
"Δεν πετάει ο γάιδαρος" αναφέρει το "Ποντίκι". Η εφημερίδα γράφει ότι: "καθώς η περιοριστική πολιτική έχει απορρυθμίσει την οικονομία τινάζοντας στον αέρα την ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να μπορεί να παρουσιάσει αποτελέσματα ανάκαμψης, το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκασμένο να παίξει τα ρέστα του σε μια εκλογική ζαριά και ήδη επιχειρεί να διαμορφώσει επικοινωνιακά ένα ευνοϊκό για τους στόχους του πλαίσιο".
"Απεμπολεί δικαιώματα του λαού στο Αιγαίο η κυβέρνηση" σημειώνει στον κύριο τίτλο του ο "Ριζοσπάστης". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει ιστορική ευθύνη, γιατί στην ουσία οδηγεί στην απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, τα οποία περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα εξόρυξης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων".
Σύμφωνα με τη City Press "σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται η χώρα, καθώς ήδη από χθες σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει προχωρήσει και θα προχωρήσει σε απεργίες και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, διεκδικώντας την ικανοποίηση διάφορων αιτημάτων".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: " Ενιαία πολιτική τιμών στα ασφαλιστικά ταμεία". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μείωση κατά 40% των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων στοχεύει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την καθιέρωση ενιαίου συστήματος κοστολόγησης προμηθειών και υπηρεσιών".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχονται τραπεζικά deals το Δεκέμβριο". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, με τον υπουργό Οικονομικών να δείχνει ως μήνα εξελίξεων τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Εως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση η μελέτη των συμβούλων για τις στρατηγικές επιλογές του κράτους στον τραπεζικό τομέα".
ΚΕΡΔΟΣ: "Στοιχεία σοκ για τις ΔΕΚΟ". Η εφημερίδα γράφει ότι "πραγματικό σοκ προκαλούν τα οικονομικά στοιχεία των έντεκα πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα. Ο δανεισμός τους υπερβαίνει κατά οκτώ φορές τα έσοδά του (12 δισ. ευρώ), ο μέσος μισθός υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και ενώ οι εργαζόμενοι μειώνονται, το κόστος μισθοδοσίας αυξάνεται και φθάνει μέχρι και το 78% του τζίρου τους".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θετικά «βλέπουν» οι αγορές το σενάριο της παράτασης". Η εφημερίδα τονίζει ότι "θετικά φαίνεται ότι αξιολογούν οι αγορές το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, κάτι που αποτυπώνεται στη θεαματική αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο υποχώρησε χθες το απόγευμα κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, στα επίπεδα των 670 μονάδων βάσης".