Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

«Καμπάνα» στο ΤΕΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καθώς έκρινε ότι η υιοθέτηση ελάχιστου κόστους κατασκευής έργων οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών.


Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι το ΤΕΕ παρέβη την κοινοτική νομοθεσία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το ΤΕΕ συνιστά «ένωση επιχειρήσεων». Υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την πολιτεία, υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών και προκάλεσε σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών.

Βάσει της απόφασης της επιτροπής, το ΤΕΕ υποχρεούται να μη λάβει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών. Επεβλήθη, επίσης, η αναπροσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών, ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, θα πρέπει να ενημερώσει τα μέλη του και τους πολίτες για την απόφαση, με δημοσίευση στο ενημερωτικό του δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το ΤΕΕ έχει προθεσμία 60 ημερών. Αν δεν συμμορφωθεί θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com