Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προσωρινή σύνταξη προτείνουν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ

Την καθιέρωση υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης ως λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής συντάξεων προτείνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ- ΙΚΑ).



Όπως διευκρινίζει η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, η προσωρινή σύνταξη λειτουργεί σήμερα σε εκούσια βάση, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου και απονέμεται μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης "αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης", αφού απονέμεται εύκολα και πρακτικά, μετά από έλεγχο φυσικά των προϋποθέσεων του κάθε υποψήφιου συνταξιούχου.

"Ο κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει ένα ποσό έναντι, το οποίο θα του επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωσή του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. Παράλληλα το ΙΚΑ θα αποσυμφορηθεί από την συνεχή πίεση του κοινού για ενημέρωση και πληροφορίες για την πορεία της σύνταξης" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αιτία των καθυστερήσεων των συντάξεων, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, είναι η έλλειψη προσωπικού και κάνει έκκληση για μετατάξεις προσωπικού από υπηρεσίες στις οποίες το προσωπικό είναι υπεράριθμο, είτε από Οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν.

Επίσης η ΠΟΣΕ - ΙΚΑ μεταξύ άλλων προτείνει:

- Τη δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης όλης της Αττικής.

- Στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα προχωρούν άμεσα στην έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης, βάσει του 70% των συντάξιμων αποδοχών του τελευταίου μήνα, όπως ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι το ποσό που θα καταβάλλεται δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του σημερινού ισχύοντος κατωτάτου ορίου.

Επίσης, οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να λαμβάνουν κανονικά και τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας, πράγμα που δεν συμβαίνει με την ισχύουσα νομοθεσία.

-Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις επικουρικές συντάξεις και να αυξηθεί συνεπώς το καταβαλλόμενο ποσό που θα λαμβάνει έναντι ο υποψήφιος συνταξιούχος.

Τέλος, όπως εκτιμά η Ομοσπονδία, αν εφαρμοσθεί η πρόταση της θα ωφελήσει τους υποψήφιους συνταξιούχους οι οποίοι θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς μέχρι την οριστική έκδοση της σύνταξής τους, ενώ εκτιμά ότι τα υποκαταστήματα απονομής σύνταξης θα αποσυμφορηθούν, ως αποτέλεσμα της λιγότερης συναλλαγής με το κοινό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com