Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΣΕ 4 ΑΞΟΝΕΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ 23,5 ΔΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2015

Περικοπές φοροαπαλλαγών, ένεση στα έσοδα από σχολάζουσες κληρονομιές 4 δισ. ευρώ και πλαφόν στις δαπάνες των υπουργείων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που φέρνει μέτρα 23,5 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2012-2015. Η νέα τρύπα στα έσοδα φαίνεται να οριστικοποιεί και τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ του 2011.



Οι τέσσερις άξονες του Μεσοπρόθεσμου, που παρουσιαστικαν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου Οικονομικών και αμέσως μετά (αύριο ή μεθαύριο) στο Υπουργικό Συμβούλιο, εντοπίζονται σε:

1 Δημοσιονομική προσαρμογή. Απώτερος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 1% ή 3 δισ. ευρώ το 2015. Για την επίτευξή του έρχονται μέτρα 23,5 δισ. ευρώ. Η περικοπή των φοροαπαλλαγών, που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποδώσουν 3-5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων μέτρων της λίστας που συζητήθηκε με την τρόικα την περασμένη Τετάρτη.

«Ενθουσιασμένη» εμφανίστηκε η τρόικα για το κόψιμο των φοροαπαλλαγών, που όμως προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο ένεκα του πολιτικού κόστους.

Οι σχολάζουσες κληρονομιές που «λιμνάζουν» επί χρόνια υπολογίζεται από τους επιτελείς της οδού Νίκης ότι μπορεί να ενισχύσουν τα έσοδα κατά 4 δισ. ευρώ. Εμφαση αναμένεται να δοθεί στη φοροδιαφυγή -πάντοτε υπό το ρίσκο τού τι μπορεί να αποδώσουν.

Στο έτερο κομμάτι των δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους υπουργούς και φαίνεται να καταλήγουν σε «πλαφόν» για τις δαπάνες των υπουργείων.

2 Δημόσια περιουσία. Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ―, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων των ΔΕΚΟ αξίας 8 δισ. ?. Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνουν από παραχώρηση ακινήτων και πώληση ποσοστού του σε εταιρείες μέχρι τιτλοποίηση εσόδων από κρατικά λαχεία. Η πρώτη λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που πάνε προς αξιοποίηση αναμένεται να δοθεί μετά το Υπουργικό.

3 Αναπτυξιακό στίγμα. Εμφαση δίνεται στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, με κλείσιμο υπηρεσιών, όπως στρατοπέδων, αστυνομικών τμημάτων, σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, εφοριών, τελωνείων κ.λπ. Το βάρος πέφτει και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και άλλων ανάλογων μέτρων των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

4 Κοινωνικό μέρισμα. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνει ακόμα και μέτρα «παροχές» προς τις ασθενείς οικονομικά ομάδες, στο πλαίσιο των περικοπών που προγραμματίζουν, καθώς εισάγουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησής τους.

Τρύπα 2,8 δισ. στο τρίμηνο

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου γίνεται στη σκιά της καταβαράθρωσης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Η «τρύπα» των εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 2,8 δισ. ευρώ βάσει ετήσιου στόχου 8,5% ή 55.560 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα ανέρχονται σε 11.114 εκατ. ευρώ, ενώ έπρεπε βάσει ετήσιου στόχου να έχουν φτάσει στα 13.890 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τα 12.087 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2010 τα έσοδα μειώθηκαν 8,1%.

Στον αέρα βρίσκονται ακόμα και οι μηνιαίοι στόχοι του οικονομικού επιτελείου για έσοδα 12.493 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με την υστέρηση να φτάνει στα 1,4 δισ. ευρώ. Η πορεία των εσόδων οριστικοποιεί τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ του τρέχοντος έτους πέραν των όσων προκύψουν από το υπερβολικό έλλειμμα του 2010.

Ξέφυγαν και οι δαπάνες

Ανησυχία προκαλεί και η πορεία των πρωτογενών δαπανών, που μειώθηκαν μόνο 2,3% στα 12.086 εκατ. από 12.373 εκατ. πέρυσι, ενώ το σύνολο των δαπανών (συμπεριλαμβάνονται τόκοι) αυξήθηκαν 3,5% στα 15.755 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζει αύξηση εσόδων 121,3% στα 608 εκατ. και μείωση δαπανών 55,3% στα 677 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 4.710 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο 7,8% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 3,9% στα 19.806 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com