Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Αλλο 1 δισ. μέτρα και... βλέπουμε

Στα 4 δισ. ευρώ και... ανεβαίνουν. Ο λόγος για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 που είχαν υπολογιστεί πριν από λίγες ημέρες σε 3 δισ. ευρώ περίπου. Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, τέλος διατήρησης αυθαιρέτων, εξίσωση των φόρων στα καύσιμα, αύξηση αντικειμενικών αξιών, επιβολή του ενιαίου μισθολογίου από τον Ιούλιο και παρεμβάσεις σε επιδόματα και συντάξεις.


Τα ποσά θα «κλειδώσουν» πιθανότατα σήμερα. Ολοκληρώνονται με παράταση δύο ημερών οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Τα ηνία αναλαμβάνουν οι «αρχηγοί» της τρόικας που θα διαπραγματευθούν με τους υπουργούς την Τετάρτη για την οριστικοποίηση όλων των μέτρων έως το 2015.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα μέτρα του 2011 αβγατίζουν τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύθηκε και για άλλες παρεμβάσεις:

1. Να συνεχίσει -όπου μπορεί- την παρακράτηση του 1/14ου των μηνιαίων πιστώσεων του προϋπολογισμού (αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου) και το αποθεματικό (500 εκατ. ευρώ).

2. Να οριστικοποιήσει την «κατανομή» σε προηγούμενα έτη αλλά και στο 2011 των ληξιπρόθεσμων οφειλών 4 δισ. ευρώ περίπου του Δημοσίου. Πρόκειται για χρέη υπουργείων αλλά κυρίως ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που τώρα καταμετρώνται σε συνεργασία με την τρόικα.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να «πείθει» τους επιτηρητές να ανακοινώσει τώρα μόνο τα 4 δισ. ευρώ και να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα υπόλοιπα αργότερα, πιθανότατα το φθινόπωρο. Τα επιχειρήματα είναι ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα ενδέχεται να αλλάξουν ξανά τον Οκτώβριο από τη Eurostat αλλά και ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου για να καλυφθούν οι μεγάλες σήμερα αποκλίσεις στα έσοδα.

Αν «περάσει» το ελληνικό αίτημα, τότε η κυβέρνηση περιορίζει την κριτική που θα δεχθεί στο εσωτερικό, και από την κοινοβουλευτική της ομάδα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η δεύτερη, και μεγαλύτερη, μάχη θα αφορά τις «κόκκινες γραμμές» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2015. Κάθε πλευρά θα οριστικοποιήσει τις δικές της το προσεχές διήμερο και φαίνεται ότι είναι εντελώς διαφορετικές.

Η τρόικα φέρεται πολύ δυσαρεστημένη από την πορεία του μνημονίου και αμφισβητεί εντόνως τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τα βγάλει πέρα. Το κλίμα φάνηκε την προηγούμενη Παρασκευή και στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (EFC), επιτελικό όργανο των υπουργών Οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε η έντονη δυσαρέσκεια και αμφισβήτηση για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τη δυνατότητα υλοποίησης του μνημονίου.

«Παράταση μνημονίου με ανταλλάγματα;» Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ρίξει στο τραπέζι και μία εναλλακτική για να βγάλει τη χώρα από το πιθανό αδιέξοδο: την παράταση του μνημονίου κατά 1-2 έτη, δηλαδή έως το 2015-2016.

Εσωτερικά η κίνηση -που μπορεί να συζητηθεί κατ' ιδίαν τώρα, αλλά να ενεργοποιηθεί αργότερα, μετά τη σύνοδο του Ιουνίου ή το φθινόπωρο- είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποδεκτή και από κάποια κυβερνητικά στελέχη που θέλουν το πακέτο να είναι κοινωνικά και πολιτικά «ανεκτό».

Η τρόικα, από την πλευρά της, έτσι διασφαλίζει ότι τα 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν υποχρεωτικά ως μνημονιακός όρος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ως «αντάλλαγμα» θα ζητήσει και αυστηρότερη επιτήρηση της χώρας με «ελεγκτές». Επίφαση θα είναι η τεχνική υποστήριξη, αλλά προτείνεται να έχουν... λόγο στις δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com