Να αποφασίσει ο λαός αν θα συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο της Ευρωπαϊκής προοπτικής της ή θα αποχωρήσει και θα πορευτεί μόνη της, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψήφισματος για την συνέχιση ή μη, της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε., όπως δήλωσε στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
"Αυτό είναι το βαθύτερο εθνικό διακύβευμα, γιατί αν αποτύχουμε μοιραία θα τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς. Ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά, τη δυνατότητα ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο το λαό. Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος διατύπωσε ακόμα και τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο δημοψήφισμα: "Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών, που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης; ή Αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;"
"Η σιωπηλή πλειοψηφία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το σήμερα, σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αύριο, απρόθυμη ή ανήμπορη να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε ως μεγάλο στρατηγικό λάθος το ότι δεν έγινε ο λαός κοινωνός όλης της αλήθειας: "Δεν του εξηγήσαμε επαρκώς πόσο τραγικά δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο επώδυνα τα μέτρα, που θα απαιτηθούν, πόσο μακρύς ο δρόμος μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η χώρα. Δεν είπαμε στην κοινή γνώμη πόσο παραπλανούν τα διάφορα σενάρια, που εμφανίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας ως μία ανώδυνη έξοδο από την κρίση. Η αναδιάρθρωση, όποτε και αν έρθει, θα είναι λύση μόνο αν πρώτα έχουμε καυτηριάσει τις πηγές δημιουργίας των ελλειμμάτων και του χρέους. Διαφορετικά, η όποια αναδιάρθρωση θα ισοδυναμεί με εθνική χρεοκοπία".