Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Νύχτα οι αναθέσεις, για να προλάβουν τον νέο νόμο

Για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει τη νέα, αλλά χρονοβόρο διαδικασία επιλογής συμβούλων σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, το οικονομικό επιτελείο επέλεξε σε μία νύχτα την προηγούμενη εβδομάδα τους συμβούλους για όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα του προγράμματος πώλησης/«αξιοποίησης» δημόσιας περιουσίας.



Οι αναθέσεις έγιναν εσπευσμένα την παραμονή της ισχύος της νέας νομοθετικής ρύθμισης (περιελήφθη στο Ν. 3965/2011), που προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την επιλογή των συμβούλων, η οποία χαρακτηρίζεται μεν από διαφάνεια, αλλά περισσότερη γραφειοκρατία, αφού απαιτείται:

1 Η γνωστοποίηση της πρόθεσης της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιάρθρωσης να προχωρήσει σε ανάθεση σύμβασης, με δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο Διαδίκτυο ή και αλλού.

2 Διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή προσφορών, η προθεσμία των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 15 ημέρες (μόνο εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, περιορίζεται σε πέντε ημέρες).

Η λίστα των έργων

Ετσι, το Δημόσιο -υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και απαίτησής της για θεαματικά πλέον αποτελέσματα- όρισε συμβούλους για τα εξής έργα:

* Την επέκταση της διάρκειας του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ με το Δημόσιο, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον οργανισμό (ορίστηκαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα).

* Τη δημιουργία εταιρείας με περιουσιακό στοιχείο τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των κρατικών λαχείων και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτή (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Credit Suisse και Eurobank EFG Equities).

* Τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΔΙΕ (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Εμπορική Τράπεζα-Credit Agricole).

* Τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου στην ΕΛΒΟ (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Societe Generale-Γενική Finance).

* Τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου σε υπό σύσταση εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης εταιρειών, που εκμεταλλεύονται υφιστάμενους αυτοκινητόδρομους (ΜΩΡΕΑΣ Α.Ε., ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε., ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., Εγνατία) ή νέους... Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι γι' αυτό το έργο είναι οι Ernst&Young, Rothschild&Sons LTD και Barclays Bank PLC.

* Τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου σε εταιρεία, στην οποία θα αποδοθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities).

* Την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του φάσματος συχνοτήτων (επιλέχτηκαν οι τεχνικοί σύμβουλοι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD).

* Την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε ακίνητα. Αποφασίστηκε να συσταθούν μία ή περισσότερες εταιρείες, στις οποίες θα εισφερθούν τα δικαιώματα επί ακινήτων και να διερευνηθούν κάθε δυνατότητα και εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησής τους από τις εταιρείες αυτές, καθώς και από τις υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου. Επιλέχτηκαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εθνική Τράπεζα (θα είναι και η συντονίστρια του έργου), Alpha Bank, Eurobank EFG Equities, Επενδυτική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής και Αγροτική Τράπεζα.

**Εχει προηγηθεί η επιλογή συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για την πώληση των τεσσάρων αεροπλάνων Airbus της πάλαι ποτέ Ολυμπιακής, για την αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, για την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ, για την πώληση μετοχών στην ΕΑΣ, για την απόσχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και την αξιοποίησή τους και τέλος για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την πώληση μετοχών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com