Τρίτη 24 Μαΐου 2011

«Παγόβουνο» στην ευρωζώνη, αισιοδοξία για τις ΗΠΑ «βλέπει» η Deloitte

Τις πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο, της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία, γεγονότα που ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για τα κόστη της ενέργειας και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, εξετάζει νέα μελέτη της Deloitte Research για το β’ τρίμηνο του 2011. Ο οίκος επισημαίνει ότι τα έντονα προβλήματα των περιφερειακών χωρών και το ενδεχόμενο «υπερθέρμανσης» στον πυρήνα αποτελούν τα βασικότερα «παγόβουνα» για την πορεία ανάκαμψης του «ατμόπλοιου» της ευρωζώνης. Υπογραμμίζει, ότι οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου θα ωφελήσουν τη ρωσική οικονομία αλλά ενδεχομένως και την αμερικανική, προβλέπει πληθωριστικές απειλές για την Ινδία και κρίνει ότι πλέον ο υπόλοιπος κόσμος επηρεάζει την κινεζική οικονομία και όχι το αντίστροφο.



Ανάλυση ανά γεωγραφική περιοχή:

Ιαπωνία: Αντιμετωπίζοντας την καταιγίδα

Βραχυπρόθεσμα αναμένεται σημαντική αρνητική επίδραση στις βιομηχανίες παραγωγής αγαθών σε όλο τον κόσμο. Μακροπρόθεσμα, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να ανακινήσουν την πολυπόθητη αύξηση του πληθωρισμού. Όσοι χαράσσουν τις πολιτικές προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί σε σχέση με τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης της ισοτιμίας του γεν, επισημαίνουν οι μελετητές.

ΗΠΑ: Οι κίνδυνοι των «μαύρων κύκνων»

«Μαύρος κύκνος» χαρακτηρίζεται ένα απρόβλεπτο γεγονός με μεγάλο αντίκτυπο, όπως οι πόλεμοι, οι πετρελαϊκές κρίσεις, οι επιδημίες, οι επαναστάσεις, οι σεισμοί καθώς και οι ανατροπές στις αγορές. Ωστόσο σύμφωνα με τη μελέτη, τέτοιου είδους γεγονότα, όπως ο σεισμός στην Ιαπωνία και οι εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα η Deloitte αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, το πεδίο είναι έτοιμο, ώστε να ξεπεραστεί η "παγίδα ρευστότητας". Οι νέες τεχνολογίες και οι ανακαλύψεις στην ενέργεια μπορεί να έχουν απρόσμενα θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ η κρίση στην Ιαπωνία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις στο ασήμι.

Κίνα: Βάζοντας σε εφαρμογή τα φρένα

Η μελέτη υποστηρίζει ότι εδώ και καιρό τα γεγονότα στην Κίνα υπήρξαν κινητήριες δυνάμεις για τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο πρόσφατα, τα γεγονότα στον υπόλοιπο κόσμο καθοδηγούν την οικονομική πορεία της Κίνας.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αυτό για την Κίνα σημαίνει μεγαλύτερες εισαγωγές και μείωση του εμπορικού πλεονάσματος κάτι που έχει δύο συνέπειες: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς οι εξαγωγές μειώνονται , κάτι που ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πως η Κίνα θα απαντήσει στις πληθωριστικές πιέσεις. Αν «σφίξουν» την νομισματική πολιτική, ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο αλλα ενδεχομένως με το κόστος του περιορισμού της οικονομικής ανάπτυξης. Επισημαίνεται επίσης ότι οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου έχουν επιπτώσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Η Κίνα, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, εμποδίζει την αύξηση της αξίας του νομίσματός της, πωλώντας γουάν και αγοράζοντας δολάρια. Ως αποτέλεσμα, εμποδίζει μια αρκετά μεγάλη αύξηση της αξίας του νομίσματος αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την προσφορά χρήματος, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι μελετητές κρίνουν ότι με μια μείωση του εμπορικού πλεονάσματος, θα μπορούσε να περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στο νόμισμα και να κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο την αξία του νομίσματος χωρίς να δημιουργεί ταυτόχρονα σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Ευρωζώνη: Προσοχή στα παγόβουνα

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αφήσει πίσω της την ύφεση και η ανάκαμψη κατά τους τελευταίους μήνες είναι γεγονός. Η Γερμανία ενδέχεται να φτάσει τα προ-κρίσης επίπεδα ΑΕΠ ακόμα και νωρίς φέτος το καλοκαίρι- έναν ολόκληρο χρόνο πριν από το αναμενόμενο. Ωστόσο αν και το "ατμόπλοιο της Ευρωζώνης" κινείται φαίνεται να υπάρχουν "παγόβουνα" στην πορεία του:

Τα περιφερειακά κράτη συνεχίζουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα υψηλής ανεργίας, χαμηλής παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και μεγάλου εξωτερικού χρέους. Ταυτόχρονα, τα κράτη του πυρήνα παρουσιάζουν δείγματα "υπερθέρμανσης" με τον πληθωρισμό να δείχνει το "άσχημο" πρόσωπό του. Η κρίση του τραπεζικού τομέα δεν έχει ξεπεραστεί ενώ η Ε.Ε. αναγκάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω συμφωνίες «πακέτων διάσωσης» προκειμένου να διατηρήσει ασφαλές το ευρώ. Εν τω μεταξύ οι δυσμενείς εξωτερικές εξελίξεις επηρεάζουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμε επιπτώσεις στην Ευρωζώνη προβλέπονται «μάλλον μέτριες».

Ηνωμένο Βασίλειο: Επανισορρόπηση προϋπολογισμού

Το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ' τρίμηνο του 2010 λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το Χειμώνα, των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο και των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου. Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν κάποιες ανισορροπίες και στο β’ τρίμηνο του 2011, από τη στιγμή που το ενδιαφέρον στρέφεται από τους καταναλωτές και την κυβέρνηση στον αναζωογονημένο ιδιωτικό τομέα.

Ινδία: Το παρόν σκοτεινό, το μέλλον σκοτεινότερο

Τα θετικά νέα και οι υγιείς προοπτικές που ανακοινώθηκαν από την Ινδία έχουν φέρει αισιοδοξία στις αγορές και την οικονομία. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση της Ινδίας, ο πληθωρισμός, σταματά να υποχωρεί. Ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων κινήθηκαν κάτω από το υψηλό επίπεδο του περασμένου έτους, η αύξηση των τιμών του αργού και ο πληθωρισμός απειλεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίτευξη περίπου 9% αύξησης το επόμενο οικονομικό έτος.

Ρωσία: Ξανασχεδιάζοντας το δρόμο προς την ανάκαμψη

Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της Ρωσίας το 2011, σύμφωνα με τους μελετητές. Αν οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξηθούν τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια ύφεση και σημαντική μείωση της ζήτησης, τότε αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα των εξαγωγών της Ρωσίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που με τη σειρά του θα έχει θετικό αντίκτυπο στα επιτόκια, με αποτέλεσμα μια ώθηση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Από την άλλη όμως, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις. Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη εξαρτάται από τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, από την αποκλιμάκωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από την ενίσχυση της διαφάνειας.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος ΔΣ της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης ΑΕ ανέφερε: "Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να επισημάνω την άμεση ανάγκη εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ας αντλήσουμε λοιπόν δύναμη από την αυταπάρνηση και την αντοχή του Ιαπωνικού λαού και των άλλων λιγότερο ευνοημένων λαών και ας δείξουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση της δικής μας χώρας. Κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια εξακολουθεί να παραμένει η συναίνεση των πολιτικών μας ηγετών και της κοινωνίας για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν προοπτική και θα χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές."
 
website counter
friend finderplentyoffish.com