Δύο ώρες και κάτι πήρε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Ξεκίνησε στις 7:20 το απόγευμα και λίγο μετά τις 21:30, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. έδωσε το πράσινο φως και πως η αντίστοιχη απόφαση του ΔΝΤ αναμένεται στις 8 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρόγραμμα νέου δανεισμού της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί "πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης, με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα".
Ο υπουργός πρόσθεσε πως η 5η δόση εγκρίθηκε, επειδή ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός, κάτι που υποστήριξε ο ίδιος ότι ενίσχυσε την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο "Αυτό που τώρα είναι κρίσιμο είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε σταδιακά να βγούμε από την κρίση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών".
Από τη μεριά της Ε.Ε., ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως λεπτομέρειες για το νέο δάνειο της Ελλάδας, θα γίνουν γνωστές τις επόμενες βδομάδες.
.
Συναίνεση, ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμογή των μέτρων ζητάει το Eurogroup
Λίγο μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ήρθε και η γραπτή επιβεβαίωση από το Eurogroup για την έγκριση της 5ης δόσης. Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν αυστηρά για την τήρηση του Μεσοπρόθεσμου ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. καλούν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να "υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος".
Οι συζητήσεις με ιδιώτες πιστωτές είναι σε εξέλιξη, τονίζει η ανακοίνωση, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας αποφεύγοντας παράλληλα την επιλεκτική χρεοκοπία. Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι έχει ληφθεί υπόψιν η άποψη του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IIF) και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει παράγοντες των αγορών σε ορισμένα κράτη μέλη.
Στις επιλογές για τη συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, το IIF είχε συμπεριλάβει την επαναγορά ομολόγων ή την επιμήκυνση και την επανεπένδυση των απαιτήσεων που έχουν οι κάτοχοι ομολόγων, σε εγγυημένα χρεόγραφα μακράς διάρκειας. Ειδική αναφορά έχει κάνει και στην ανάγκη αγοράς χρέους από την Ελλάδα, ώστε να μειωθεί σε μέγεθος.
Τέλος, γίνεται αναφορά από το Eurogroup, στην μεγάλης διάστασης τεχνική βοήθεια που θα δώσουν τα κράτη μέλη όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.