Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανακοίνωσε απόψε ότι συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για τις 21 Ιουλίου, με θέμα την κρίση χρέους και τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
“Αποφάσισα να συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, στις 12:00 στις Βρυξέλλες” (13:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρει ο Ρομπάι στην ιστοσελίδα του στο Twitter.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν "η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιφυλακτική ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. καθώς όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει όταν κριθεί ότι «είναι απαραίτητο και έχει νόημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος το «ταχύτερο δυνατόν». «Μια συνάντηση που πραγματοποιείται μόνο για να συγκληθεί, χωρίς να έχει αποτέλεσμα δεν μπορεί να στείλει θετικό μήνυμα» συμπλήρωσε. Όπως τόνισε, δεν πρέπει να υπάρξει αγώνας δρόμου για τον προσδιορισμό ημερομηνίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχάους, δήλωσε ότι η αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους γίνεται "χωρίς παρωπίδες". Νωρίτερα σήμερα ο Όλι Ρεν είχε δηλώσει σχετικά με τη ελληνικό χρέος και τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά: "Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το Efsf είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε υπογράμμισε από την πλευρά της χώρας του ότι: "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη της και αυτό θα δώσει στις αγορές την ευκαιρία να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του".