Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Πλάτη» από τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια ζητάει το ΕΒΕΑ

Επιστολή στους ομολόγους του, προέδρους των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κώστας Μίχαλος. Ζητεί να ασκήσουν πίεση, προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ανάγκη λήψης μέτρων εξορθολογισμού της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.




Προτείνει την ανάληψη δράσης για την απαγόρευση της άκρως κερδοσκοπικής λειτουργίας των κεφάλαια αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (Hedge Funds), καθώς και την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων χρηματοοικονομικών δεικτών και εμπορευμάτων.

Ζητεί τον περιορισμό των αγορών παραγώγων, εκτιμώντας ότι βρίσκονται στη ρίζα της κρίσης και τον περιορισμό των ποσοστών της μόχλευσης των αγορών. Όπως σημειώνει, το 1,6% των τραπεζικών συναλλαγών ημερησίως αντιπροσωπεύουν τις συναλλαγές της πραγματικής οικονομίας, ενώ το υπόλοιπο αφορά την άυλη οικονομία.

Τέλος, εισηγείται τη διασφάλιση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να προστατευτούν τα ήδη πληγέντα αποθεματικά τους.

"Είναι αδήριτη η ανάγκη να αντιληφθούν, επιτέλους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει τον περιορισμό του 'εθνικισμού' που σήμερα διακατέχει ορισμένους εξ αυτών και κυρίως την πολιτική ηγεσία της ισχυρής Γερμανίας", αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

"Ευελπιστώ ότι η ευρωπαϊκή επιμελητηριακή κοινότητα, θα ενώσει τις φωνές της, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών, ότι αυτός ο άτυπος, αλλά εξαιρετικά ζημιογόνος οικονομικός πόλεμος, πρέπει να τερματιστεί άμεσα μέσω των ρηξικέλευθων αποφάσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, οι οποίες οφείλουν να ενεργούν προς το συμφέρον των λαών και όχι των οικονομικών συμφερόντων των ολίγων που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας", υπογραμμίζει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com