Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Περικοπές από 2% ως 27% στα ειδικά μισθολόγια

Άγριο ¨ψαλίδι¨ μπαίνει στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων.




Οι μισθοί και τα επιδόματα 200.000 ένστολων (στρατιωτικοί , αστυνομικοί, λιμενικοί , πυροσβέστες) , ιατρών του ΕΣΥ , δικαστικών , πανεπιστημιακών, διπλωματών , και αρχιερέων μειώνονται από 2% έως και 27%.

Αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση των δώρων από 1ης Ιανουαρίου 2013 , οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι χάνουν δύο με τρεις μισθούς τον χρόνο ανάλογα την προϋπηρεσία και τον βαθμό τους.

Θα πρέπει να τονιστεί πως από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια , την κατάργηση των δώρων και τις υπόλοιπες μειώσεις αποδοχών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως θα εξοικονομηθούν περί τα 1,4 δις ευρώ .

Ειδικότερα οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια τίθενται σε εφαρμογή αναδρομικά από 1ης Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Πλέον με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών που έλαβαν το τετράμηνο Αυγούστου – Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν στους ανώτατους δικαστικούς οι οποίοι από τον βασικό τους μισθό χάνουν 1.111 ευρώ τον μήνα ή 27%. Στην βάση της μισθολογικής πυραμίδας οι Ειρηνοδίκες χάνουν 119 ευρώ τον μήνα ή 8%.

Επιπλέον περικόπτονται από 8,2% έως και 28,6% τα επιδόματα που λαμβάνουν για δημιουργία – ενημέρωση βιβλιοθήκης αλλά και η πάγια μηνιαία αποζημίωση παραμονής στην έδρα (από 644,4 ευρώ στα 460 ευρώ μέχρι τον βαθμό του Πρωτοδίκη και από 769,12 στα 560 ευρώ για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς).

Στους ένστολους οι βασικοί μισθοί μειώνονται από 2,5% έως και 20% Τα ποσοστά απωλειών που παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα είναι τα ίδια ανά βαθμό για στρατιωτικούς , αστυνομικούς , λιμενικούς και πυροσβέστες.. Επίσης “κουρεύονται” όλα τα επιδόματα (εξομάλυνσης , ειδικής απασχόλησης , ευθύνης διοίκησης , αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και ειδικών συνθηκών).

Για τους Πανεπιστημιακούς οι απώλειες στον βασικό μισθό κυμαίνονται από 118 έως και 316 ευρώ τον μήνα (μείωση έως και 17,8%).

Παράλληλα μειώνονται τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας , δημιουργίας βιβλιοθήκης και το ερευνητικό. Εδώ οι απώλειες φθάνουν μέχρι και τα 85 ευρώ τον μήνα για τους καθηγητές.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Οι περικοπές στον βασικό μισθό ξεκινούν από τα 20 ευρώ τον μήνα για τους ειδικευόμενους και φθάνουν τα 474 ευρώ τον μήνα για τους διευθυντές. Μεγάλες είναι οι απώλειες (από 30 έως και 45%) στο ωρομίσθιο των εφημεριών.

Στους διπλωμάτες οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως και 15%.

Τέλος ανάλογες περικοπές προβλέπονται για τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος , τους ιατροδικαστές, το διδακτικό προσωπικό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αλλά και τους ερευνητές - ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com