Έπειτα από έντονο παρασκήνιο και με τις γραμμές των συγκυβερνώντων κομμάτων -και κυρίως του ΠΑΣΟΚ- να «σπάνε», η τροπολογία για την ένταξη ορισμένων από τα αποκαλούμενα «ευγενή» Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ απορρίφθηκε με πλειοψηφία 143 «όχι», έναντι 136 «ναι» και 14 «παρών».
Η ψηφοφορία θρίλερ και το αποτέλεσμα της που συνιστά την πρώτη κοινοβουλευτική ήττα της τρικομματικής κυβέρνησης, προκάλεσε τριγμούς στα κόμματα και πανηγυρισμούς στους εκπροσώπους του Τύπου είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι καθώς η τροπολογία περιλάμβανε και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπως και τα Ταμεία δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, και άλλων.
Η τροπολογία καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, καθώς και 23 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την επίσημη «γραμμή», ενώ υπερψηφίστηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΔΗΜΑΡ, που διαφοροποιήθηκαν από τα κόμματά τους. Στους δέκα απόντες περιλαμβάνονταν και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ήταν μεν στη Βουλή, αλλά δεν ψήφισαν.
Τα κυβερνητικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της τροπολογίας, αλλά και για τη στάση που τήρησαν οι βουλευτές τους στην ψηφοφορία.
Από την πλευρά της ΝΔ ισχυρίζονταν ότι υπήρξε πρόθεση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να αποσύρει την τροπολογία, κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε την τελευταία στιγμή, επειδή «το ΠΑΣΟΚ απείλησε ότι θα καταψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο».
Το ΠΑΣΟΚ διέψευδε αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα και η εντύπωση που είχαν ήταν ότι θα αποσυρόταν η τροπολογία για να ξανασυζητηθεί.
Γι΄ αυτό, άλλωστε, μεσούσης της ψηφοφορίας, ο βουλευτής του Κινήματος και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Πάρης Κουκουλόπουλος ζήτησε να προηγηθεί η δική του ψήφος για να γίνει γνωστή η «γραμμή» του κόμματος που ήταν κατά της τροπολογίας.
Στο μεταξύ ο βουλευτής Επικρατείας κ. Πύρρος Δήμας είχε υπερψηφίσει, ματαίως επιχειρούσε να αλλάξει την ψήφο του. «Ναι» ψήφισε αμέσως μετά και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ η πρωτοβουλία του κ. Κουκουλόπουλου αντί να κατευνάσει τα πνεύματα, προκάλεσε έκρηξη μεταξύ των βουλευτών του κόμματός του.
Έτσι πήγαν στο «ναι» οι κύριοι Μάρκος Μπόλαρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Ντόλιος, Αχμέτ Χατζηοσμάν και η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη. «Ναι», επίσης, ψήφισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση πάντως η τροπολογία θα «επιστρέψει» την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα , πιθανόν ελαφρώς τροποποιημένη.