Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση της διαρροής απόρρητων εγγράφων από το Γενικό Λογιστήριο, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για πιθανή εμπλοκή και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
Χθες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης έδωσε εντολή για ταχύτατη διερεύνηση του συμβάντος ζητώντας να εντοπιστούν άμεσα τα ηλεκτρονικά ίχνη των υπαιτίων για την υπόθεση και να του αποσταλεί, ακόμη και εντός της ημέρας, δικογραφία.
Τα σενάρια που εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές είναι δύο: Είτε να υπήρξε «εισβολή» χάκερς οι οποίοι υπέκλεψαν τα έγγραφα και τα έδωσαν στη δημοσιότητα είτε «ποντικοί» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών να σκάναραν τα έγγραφα και να τα έδωσαν οι ίδιοι για να δημοσιευτούν. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις πρώτες ώρες που αποκαλύφθηκε το συμβάν δεν βρήκε ηλεκτρονικά ίχνη των Anonymous οι οποίοι να μπήκαν στα πληροφοριακά συστήματα του Γενικού Λογιστηρίου. Δεν απέκλειε πάντως να απαιτείται ακόμη πιο ενδελεχή έρευνα ώστε να βρεθούν τα ίχνη και να εντοπιστούν οι χάκερς.
Ωστόσο, όσο δεν υπάρχουν τέτοια ίχνη τόσο ενισχύεται το σενάριο της διαρροής εκ των έσω, δηλαδή από υπαλλήλους που είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα έγγραφα ή και σε πολλά άλλα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν χθες ότι τα έγγραφα που εκλάπησαν ήταν χαμηλής διαβάθμισης κι ότι οι απόρρητοι φάκελοι που χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι καλά προστατευμένοι και δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια να υποκλαπούν. Αλλωστε, όπως τόνιζαν, υπάρχουν ειδικά συστήματα που προειδοποιούν σε ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση. Είτε, πάντως, πρόκειται για επίθεση των «Anonymous» είτε για οργανωμένο κύκλωμα «ποντικών» που βγάζουν στη φόρα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρή, εξ ου και η παρέμβαση του εισαγγελέα Λακαφώση.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στην παρούσα φάση μπορεί να έχουν υποκλαπεί δεκάδες έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το site www. ifemerida.gr, αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή του 187 έγγραφα που έχουν κλαπεί από το υπουργείο Οικονομικών καθώς και δύο απόρρητα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει. Για παράδειγμα, υπάρχει τιμολόγιο του ιαπωνικού οίκου αξιολόγησης R & I, ύψους 2 εκατ. γιεν ως αμοιβή της για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Αύγουστο του 2013.
Το έγγραφο προέρχεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, απευθύνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σε αυτό επισυνάπτεται το invoice (τιμολόγιο) της ιαπωνικής εταιρείας, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2012. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και την Αστυνομία, πάντως, εξέφραζαν φόβους μήπως υπάρξει κυβερνοεπίθεση στη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων όπου βρίσκονται τα στοιχεία εκατ. φορολογούμενων.