Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΑΦΜ Ηλεκτρονικός έλεγχος σε όλες τις συντάξεις

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για όλες τις συντάξεις και για κάθε συνταξιούχο χωριστά - με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ώστε να μην καταβάλουν τα Ταμεία στο εξής καμία παροχή σε μη δικαιούχο και ταυτόχρονα να φορολογούνται στο σύνολό τους τα σχετικά ποσά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αποκρύπτονται 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση - φέρνει η απόφαση για τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ως Ενιαίας Αρχής Ελέγχου και Πληρωμών, κατά τα πρότυπα τις αντίστοιχης Αρχής του υπουργείου Οικονομικών.




Η δημιουργία (σε εφαρμογή του νέου Μνημονίου) κοινής ηλεκτρονικής βάσης για τις συντάξεις και τα επιδόματα θα δημιουργηθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης σε σύσκεψη με τους διοικητές των Ταμείων, το γ.γ. του υπουργού Οικονομικών Γ. Μέργο, τους επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΠΣ κ.ά. Η ηλεκτρονική βάση θα αξιοποιηθεί:

1. Για την παρακράτηση των νέων εισφορών (5% έως 20%) που επιβάλλονται από την 1/1/2013 στις συντάξεις στο πλαίσιο των περικοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η.τ.Σ», σχεδιάζεται να καθιερωθεί και μια ενιαία, για όλα τα Ταμεία, ημερομηνία για τις πληρωμές των συνταξιούχων (άλλα ταμεία προκαταβάλλουν τις συντάξεις, το ΤΕΑΔΥ ανά δίμηνο κ.ά).

2. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τις συντάξεις καθώς οι φορολογικές δηλώσεις που θα στέλνονται στους συνταξιούχους θα είναι προεκτυπωμένες με όλα τα ποσά που θα έχουν καταβάλλει τα Ταμεία στον κάθε συνταξιούχο.

3. Για τον εντοπισμό κάθε μορφής παραβατικότητας (καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους με κόστος για τα Ταμεία περί τα 500 εκατ. ευρώ). Ο Ι. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι για τον ίδιο λόγο θα προωθηθεί και νομοθετική ρύθμιση για τη δήλωση, μέσω συμβολαιογράφου, των δημογραφικών αλλαγών δηλ. γάμων, θανάτων, διαζυγίων (σύστημα «Αριάδνη»).

4. Για τον έλεγχο των εισοδημάτων των δικαιούχων του νέου «κουρεμένου» πολυτεκνικού επιδόματος του ΟΓΑ.

Με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει για τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διασταύρωση των στοιχείων αφενός και την ανάγκη εξοικονόμησης δαπανών μέσω των περικοπών αφετέρου, η ηγεσία του υπουργείου υπενθύμισε στους διοικητές ότι «όσοι δεν αποστείλουν τα σχετικά αρχεία ενημερωμένα θα εκπέσουν του αξιώματός τους».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com