Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Νταλάρα: Αναγκαίο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δεχτούν την επιβάρυνση από τη μείωση του χρέους της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα, μετά τις μαζικές απώλειες που γνώρισε ο ιδιωτικός τομέας νωρίτερα φέτος (PSI Μάρτιος 2012), δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara.




Το σχέδιο μείωσης του χρέους μέσω της επαναγοράς χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές δεν είναι το σωστό πράγμα για να εστιάσουμε, πρόσθεσε ο Dallara.

«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και από το EFSF », δήλωσε ο πρόεδρος του IIF σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, προσθέτοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας των ωριμάνσεων για αυτά τα δάνεια θα μπορούσε να επεκταθεί και το «ΔΝΤ θα πρέπει επίσης να μπει στην εικόνα».

Η ιδέα για τις επαναγορές ομολόγων – η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να διαμορφωθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα – «θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης», δήλωσε ο Dallara αν και εξέφρασε απορίες για την εφαρμογή του. «Πρώτα απ' όλα, από πού θα βρεθούν τα χρήματα;», σημείωσε.

Μετά το μαζικό haircut το Μάρτιο του 2012, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα έχουν πλέον στην κατοχή τους περίπου 63 δισ. ευρώ σε ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα.

Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει τώρα να περάσει στο περιθώριο σε αυτό τον γύρο των προσπαθειών για τη μείωση του ελληνικού χρέους που έχει ξεκινήσει, σημείωσε.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου διαπραγματεύονται με μεγάλο discount. Για την επαναγορά τους από την αγορά, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει μια ελαφρώς καλύτερη τιμή από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης των ομολόγων, προσφέροντας στους ιδιώτες ομολογιούχους μία έξοδο από μια αβέβαιη κατάσταση.

Το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 32 cents στο ευρώ για το ομόλογο του 2023 και στα 23 cents το ευρώ για το ομόλογο του 2042. Τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα βρίσκονται στην κατοχή hedge funds, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες ήταν πρόθυμες να μειώσουν την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com