Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, δύο πολιτικά πρόσωπα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, δέχθηκαν την ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι δικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν πληθώρα σχολίων, πράγμα ιδιαίτερα λογικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι από την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά έως τα τέλη της δεκαετίας '90 ποινικώς όλα «έδειχναν» να ρέουν με... διαφάνεια.





Πριν από περίπου δέκα μέρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Β. Παπαγεωργόπουλο σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, για την υπεξαίρεση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης το διάστημα 1999-2008. Λίγα 24ωρα αργότερα, στο ίδιο δικαστήριο της Αθήνας κρίθηκε ένοχος ο Ακης Τσοχατζόπουλος με ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, χρηματικό πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» τα έτη 2006 έως 2009.

Νομικοί και δικαστικοί κύκλοι έχουν χαρακτηρίσει τις ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν, υπερβολικές, κυρίως λόγω της μη αναγνώρισης ελαφρυντικών περιπτώσεων στους κατηγορουμένους. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, και η εκτίμηση πως οι εν λόγω πολιτικοί άνδρες αποτελούν τους «αποδιοπομπαίους τράγους» ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που επιχειρεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Στην άποψη αυτή έρχεται να προστεθεί και η ιστορία των τελευταίων ετών, η οποία έχει δείξει ότι οι «καμπάνες» της Δικαιοσύνης σε κατηγορουμένους για σκάνδαλα που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Οι πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι οι εξής:

Σκάνδαλο Κοσκωτά

1997 Ο Γ. Κοσκωτάς καταδικάστηκε για υπεξαίρεση της Τράπεζας Κρήτης σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και αποφυλακίστηκε 12 χρόνια μετά, εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του.

Η υπόθεση Κοσκωτά έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, που οδήγησε στο «βρόμικο '89» και στη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου. Αφορμή για τον οικονομικό έλεγχο της τράπεζας αποτέλεσαν δημοσιεύματα κατά του μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να έχει στην κατοχή του -εκτός από την Τράπεζα Κρήτης- διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το Πάντειο και η «Φεράρι»

2012 Τον Ιούνιο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων -κατά πλειοψηφία- έδειξε το δρόμο της φυλακής στον πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημ. Κώνστα, στους αντιπρυτάνεις, Παν. Γετίμη και Κων. Παπαθανασόπουλο, που καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 14 ετών έκαστος, αλλά και σε έξι διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές από 10 έως 31 χρόνια.

Στο κατηγορητήριο για την υπόθεση υπεξαίρεσης, ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, την περίοδο 1992-1998, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η κακοδιαχείριση των χρημάτων του πανεπιστημιακού ιδρύματος, με την αγορά αυτοκινήτου «Φεράρι», την αποστολή ειδών υγιεινής εκτός πανεπιστημίου, τη διάθεση μισθών που δώρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Παραδικαστικό κύκλωμα

2010 Μία τηλεοπτική εκπομπή έβαλε το 2004 στο «στόχαστρο» τη διαφθορά στη Δικαιοσύνη και οδήγησε, έξι χρόνια αργότερα, στην καταδίκη -σε δεύτερο βαθμό- των πρώην δικαστικών λειτουργών Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και Ευάγγ. Καλούση, με ποινές κάθειρξης 7 έτη και 12 χρόνια αντίστοιχα.

Αλλα παρακλάδια της ίδιας υπόθεσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει εκδοθεί στην Ελλάδα η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, που είχε συλληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυρίως υπόθεση του πολύκροτου «παραδικαστικού» αφορούσε, μεταξύ άλλων, δωροδοκίες και επενδύσεις «βρόμικου χρήματος» στο Χρηματιστήριο, αλλά και κρουαζιέρες δικαστικών λειτουργών με κότερο επιχειρηματία.

Τα «φιλέτα» της Αιξωνής

2012 Η εμπλοκή της Αντωνίας Ηλία στο «παραδικαστικό κύκλωμα» οδήγησε στην επανεξέταση διαφόρων δικογραφιών. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η υπόθεση που αφορούσε την καταπάτηση και την παράνομη αγοραπωλησία δασικής έκτασης του Δημοσίου, περίπου χιλίων στρεμμάτων, στη θέση «Αιξωνή» της Γλυφάδας.

Τον περασμένο Μάρτιο και ύστερα από 1,5 χρόνο ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε ισόβιες καθείρξεις τους: δικηγόρο Δημ. Παρασκευόπουλο, επιχειρηματία Τζων Κωνσταντινίδη και επίσης επιχειρηματία Κων. Γεωργίου. Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 26 κατηγορούμενοι, κυρίως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, επιχειρηματίες και ιδιώτες, εκ των οποίων οι 18 καταδικάστηκαν σε ποινές από τέσσερα έως 18 έτη. Κατά το κατηγορητήριο, η επίμαχη έκταση πωλήθηκε με πλαστούς και εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com