Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

WSJ: Γεμάτο «κενά» το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα

Το βαθιά δυσλειτουργικό φορολογικό σύστημα αλλά και το γερασμένο, κακοπληρωμένο και ανεπαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό είναι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι βασικοί λόγοι που καθυστερεί η προσπάθεια μεταρρύθμισης της χώρας, εν όψει της επίσκεψης των επιθεωρητών της τρόικας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.




Η 72-σέλιδη έκθεση που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σκιαγραφεί μια αλγεινή εικόνα του βαθιά δυσλειτουργικού και εύθραυστου φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, περιγράφοντάς το ως ανεπαρκές, επιρρεπές στη πολιτική χειραγώγηση και έχοντας να αντιπαλέψει ένα γερασμένο, ελλιπές και ανεπαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η έκθεση σημειώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς εφοριακούς είναι άνω από 50 ετών, κακοπληρωμένοι, χωρίς βασικές δεξιότητες, και χωρίς την απαραίτητη νομική στήριξη στην εκτέλεση των εργασιών τους. Ως ένδειξη της ευρύτερης δυσλειτουργίας της υπηρεσίας, αναφέρει αρκετές περιπτώσεις όπου στο προσωπικό ανατέθηκαν νέες αρμοδιότητες, χωρίς όμως να τους δοθεί ούτε γραφείο ούτε υπολογιστής για να δουλέψουν.

Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι ήδη έχει ασχοληθεί με ορισμένα από τα προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, το θέμα του παραπαίοντος φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα έχει επιδεινώσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν αυτές, πριν από τρία χρόνια, και έχει συμβάλει στη σειρά των χαμένων στόχων του προϋπολογισμού. Όπως τον περασμένο Δεκέμβριο, για παράδειγμα, όταν η Κομισιόν και το ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά ως προς την συλλογή εσόδων, μια άποψη που φαίνεται τώρα να κυριαρχεί.

«Ο αναδυόμενος κίνδυνος είναι η φορολογική διοίκηση να ακολουθήσει την αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων, εμμένοντας στο πλαίσιο των πολιτικών παρεμβάσεων και της διαφθοράς», αναφέρει η έκθεση.

Την Κυριακή, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, γνωστοί και ως Τρόικα- θα ξεκινήσουν μια υψηλού επιπέδου αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα. Η έκθεση είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση αυτής της επανεξέτασης, η οποία θα εξετάσει επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης να ισορροπήσει το μεγάλο δημόσιο τομέα της χώρας και να επιταχύνει τη μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους τον Ιανουάριο στην Ελλάδα υπολείπονταν κατά 300 εκατ. ευρώ του εκτιμώμενου στόχου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Φεβρουάριο -επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί τους γενικούς στόχους του προϋπολογισμού κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, περικόπτοντας δαπάνες. Επίσης, στον πιο πρόσφατο κύκλο των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο, η Ελλάδα επέβαλε υψηλότερους φόρους σε μισθούς και συντάξεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερα από 1 δις ευρώ πρόσθετα έσοδα. Πολλές από αυτές τις φορολογικές αυξήσεις έχουν μόλις αρχίσει να τίθενται σε ισχύ και μένει να παραγάγουν επιπλέον έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Αντιμέτωπη με την καταρρέουσα οικονομική παραγωγή, με ένα ποσοστό ανεργίας - ρεκόρ που φτάνει το 27%, καθώς και την έναρξη του έκτης χρονιάς της ύφεσης, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η αδύναμη οικονομία -που επιδεινώνεται από τα κύματα των μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι πιστωτές της σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης των 173 δις ευρώ- είναι η αληθινή αιτία για τη φτωχή συγκομιδή εσόδων από τη φορολογία. Προσθέτει, όμως, ότι έχει κάνει βήματα για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και υπόσχεται πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, όταν θα παρουσιάσει τον νέο της φορολογικό κώδικα.

«Μελετάμε προσεκτικά τα πάντα, και, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ως απάντηση στην έκθεση, προσθέτοντας ότι δεδομένου ότι η έκθεση συντάχθηκε τον Ιανουάριο «πολλά έχουν ήδη συμβεί».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com