Σε 15 .000 θα ανέλθουν οι απολύσεις ως το τέλος του 2014, εκτίμησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε, συνολικά από το 2010 ως το 2015, οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 180.000, συνολικά.
Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι αυτομάτως δημιουργούνται μεγάλα κενά θέσεων, που θα καλυφθούν με την κινητικότητα.
Σημείωσε ότι ήδη 2.000 υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες και σχεδιάζονται 25.000 μετακινήσεις ως το 2014.
Ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «ο ποιοτικός αυτός στόχος ήταν εξαρχής δικός μας στόχος. Αυτό επιδιώκουμε, αυτό σχεδιάζουμε, αυτό οφείλουμε, ως Πολιτεία, να κάνουμε, αυτό χρειάζεται επειγόντως η χώρα και κυρίως το Κράτος και η Διοίκησή μας. Δεν μας το επιβάλλει η Τρόικα».
Επίσης, σημείωσε ότι «το αίτημα της ανανέωσης γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό επειδή η ελληνική διοίκηση αντιμετωπίζει ένα τρομακτικό πρόβλημα: την τεράστια μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπήρχε παντελής έλλειψη αξιολόγησης και τόνισε ότι η ποιοτική αλλαγή στο δημόσιο είναι νέα άποψη της τρόικας.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, κύρια αιτία των πειθαρχικών καθυστερήσεων ήταν η αναμονή των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων.
Εκτίμησε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση έκανε και κάνει σε έξι μόνο μήνες, στον τομέα της πειθαρχικής ευθύνης, όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια».
Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι «θα πρέπει να εκριζώσουμε την απώθηση κάθε είδους ηθικής ευθύνης, την απορρόφηση της Ηθικής από το Νόμο. Να απαλλαγούμε από τον μη ηθικό κανόνα της μεταπολίτευσης: «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Όχι. Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι αναγκαστικά και ηθικό».