Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Αυστηρότεροι έλεγχοι στις υπερωρίες

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα θα πρέπει οι επιχειρήσεις να αναγγέλλουν στο ΣΕΠΕ το σύνολο των υπερωριών που έχει πραγματοποιήσει τον προηγούμενο μήνα το προσωπικό τους.



Σε... βιβλίο, σε ημερήσια βάση, οι υπερωρίες
Στο ειδικό βιβλίο υπερωριών -που οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τηρούν επί μια 5ετία- θα καταγράφονται, πλέον, σε ημερήσια βάση οι υπερωρίες των εργαζομένων, ενώ οι αναγγελίες τους στο ΣΕΠΕ θα γίνονται ηλεκτρονικά με τον... μήνα (μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την πραγματοποίησή τους μήνα).

Την αλλαγή αυτή φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Εργασίας απλοποιώντας τη διαδικασία νομιμοποίησης της υπερωριακής απασχόλησης για τους εργαζόμενους.

Η νέα διάταξη προβλέπει:

1. Την υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στον χώρο εργασίας, θα είναι στη διάθεση των επιθεωρητών εργασίας.

2. Την κατάργηση της καθημερινής αναγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών «μπλοκάροντας» σε αρκετές περιπτώσεις το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ). Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να γνωστοποιούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα στο ΣΕΠΕ το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα.

Το βιβλίο
Το Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων που θα φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης. Στο Βιβλίο Υπερωριών αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες το ονοματεπώνυμο και η ειδικότητα του μισθωτού, η τροποποίηση που επέρχεται στο ωράριο εργασίας, η αιτία για την οποία πραγματοποιείται η υπερωριακή απασχόληση, η ημερομηνία πραγματοποίησης της υπέρβασης, η ώρα έναρξης και λήξης της υπερωρίας και η υπογραφή του εργαζόμενου.

Εφόσον κατά τον έλεγχο του ΣΕΠΕ διαπιστωθεί υπερωριακή απασχόληση που δεν έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο θα επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα). Πρόστιμα θα επιβάλλει το ΣΕΠΕ και σε περίπτωση μη αναγγελίας στο ΣΕΠΕ εντός της προθεσμίας των 15ημερών των υπερωριών.

Στο 25% το ασφάλιστρο για το εργόσημο

Αυξάνεται από 20% σε 25% το ύψος του ασφαλίστρου για τους αμειβόμενους με εργόσημο. Την αύξηση επιβάλλει (αντί του 30% που αρχικά είχε προταθεί) η τελική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας με την οποία επεκτείνεται το εργόσημο και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (διακινητές διαφημιστικών εντύπων, προωθητές προϊόντων σε σούπερ μάρκετ κ.α.).

Οι «καλύψεις» των εισφορών διαμορφώνονται σε 14,45% για τον κλάδο σύνταξης, 4,65% για τον κλάδο ασθένειας σε είδος, 0,86% για τον κλάδο ασθένειας σε χρήμα, 4,32% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 0,72% για τον πρώην ΟΕΚ. Με άλλη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς, με την καταβολή προσαυξημένων κατά 50% ασφαλίστρων, ημερών ασφάλισης έναντι εργοσήμου σε 60.000 εργάτες γης.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com