Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Εν αναμονή νέου νόμου οι υπερχρεωμένοι

Ενα βήμα πριν από την κατάθεση νομοσχεδίου βρίσκεται η κυβέρνηση αλλάζοντας ουσιαστικά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών στα Ειρηνοδικεία της χώρας αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.




Μπορεί η τρόικα -κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη- να φέρνει αντιρρήσεις για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, φαίνεται όμως πως οι πολίτες έχουν ανάγκη την προστασία των διατάξεων του «Νόμου Κατσέλη» (ν. 3869/2010) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των ευνοϊκών αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Ετυμηγορίες, που σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπουν και συνολικό «κούρεμα» χρέους.

Ανάσα

Μέχρι πάντως οι νέες ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή, οι πολίτες μπορούν ακόμα να πάρουν «ανάσα» από τα χρέη τους, αν και πλέον η δικάσιμος που ορίζεται, λόγω του πλήθους των αιτήσεων, φτάνει μέχρι και το... 2021.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, αρκετές ενώσεις καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση χρεών πρέπει να επιτυγχάνεται εξωδικαστικά και όχι μέσω της Διακιοσύνης, που σημειωτέον άλλωστε δεν επιφέρει απαραίτητα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτή «η Παρέμβαση», που γνωστοποιήθηκαν πριν από μερικές μέρες, υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού σε όλη την επικράτεια ανά έτος υπερβαίνουν τις 60.000.

Ανάλυση

Για την περίοδο Σεπτέμβριος 2010 έως Δεκέμβριος 2012, η ομοσπονδία συγκέντρωσε τα στοιχεία επτά καταναλωτικών ενώσεων, αποκαλύπτοντας ότι συνολικά οι αιτήσεις που εστάλησαν στις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του συμβιβασμού, ανήλθαν στις 44.551. Από αυτές μόλις μία υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά, ενώ επιτεύχθηκαν κι άλλοι 200 συμβιβασμοί, που όμως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του «νόμου Κατσέλη».

Λιγότεροι από 2.000 αιτούντες συνέχισαν και δικαστικά, όμως μόνο 319 υποθέσεις έχουν εκδικαστεί. Από αυτές θετική έκβαση είχαν οι 199, αρνητική οι 43, ενώ απορρίφθηκαν 54.

Η μέχρι τώρα προσπάθεια «χαρτογράφησης» έχει καταδείξει το έντονο πρόβλημα, που έγινε γνωστό με τον όρο «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και «χτυπά» εξίσου όλους τους πολίτες.

Οπως αναφέρει η ΠΟΜΕΚ, ένα ποσοστό της τάξεως του 35% είναι άνεργοι, στο οποίος δεν έχουν υπολογιστεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν εργάζονται. Σύμφωνα δε με την πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ (2012), οι υπερχρεωμένοι στην πλειονότητά τους είναι άντρες ηλικίας μεταξύ 35-54 ετών, έγγαμοι με παιδιά και μισθωτοί.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com