Διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά με ταυτόχρονη προστασία του καταναλωτή είναι το επόμενο κύμα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και αυτές αναμένεται να ενσωματωθούν σε ένα μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο “τροποποίηση του αγορανομικού κώδικα και άλλες διατάξεις” αναμένεται να έχει κατατεθεί στην ολομέλεια της βουλής και να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Ιουνίου και οι βασικότερες αλλαγές που φέρνει είναι η μερική απελευθέρωση των Κυριακών ώστε να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, περισσότερες εκπτωτικές σεζόν, διαφάνεια στις συμβάσεις εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηριούχων αλλά και οι ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων με ταυτόχρονες παρεμβάσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός και ως νόμος Κατσέλη).
Ειδικότερα, και σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς θα καταθέσουν στο νομοσχέδιο την πρότασή τους για άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο καθώς και για προαιρετική λειτουργία των μικρότερων (μέχρι 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές. Θα εξαιρούνται όσα είναι shop in a shop και εκείνα που ανήκουν σε αλυσίδες. Στην τελευταία πρόταση εκτός από τις Συνομοσπονδίες των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων (ΓΣΕΒΕΕ) διαφωνούν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει στείλει στις δύο παρατάξεις εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Δεν αποκλείεται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε αυτήν την αλλαγή συν το άνοιγμα όλων των λιανεμπορικών επιχειρήσεων για επτά Κυριακές το χρόνο.
Επίσης, στις διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαίου και το πρώτο του Νοεμβρίου με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές. Οι άλλες τρεις Κυριακές οριοθετούνται δύο πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν το Πάσχα.
Καύσιμα
Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στις συμβάσεις πώλησης καυσίμων που συνάπτουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα. Συνοπτικά με τις διατάξεις αποσυνδέονται οι τιμές χονδρικής πώλησης βενζίνης και ντίζελ από την απόσβεση των επενδύσεων που κάνουν οι εταιρίες εμπορίας στα πρατήρια, προσδιορίζονται τα είδη των εκπτώσεων, οι οποίες ταυτόχρονα θα αναγράφονται υποχρεωτικά στα τιμολόγια. Επιπλέον στις συμβάσεις θα γίνεται σαφή αναφορά για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει το “ξεφούσκωμα” των τιμών των καυσίμων καθώς μία από τις συνήθεις πρακτικές των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών ήταν να κάνουν τις αποσβέσεις των επενδύσεών τους στα πρατήρια φουσκώνοντας... τις τιμές χονδρικής.
Ρύθμιση δανείων
Με τη μορφή τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα
θα κατατεθούν και οι διατάξεις που αφορούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των οφειλετών με τραπεζικά ενυπόθηκα δάνεια καθώς και οι αλλαγές στο “νόμο Κατσέλη”.
Η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Επίσης αποτελεί προϋπόθεση η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί και με την ενυπόθηκη κύρια κατοικία) και το σύνολο των καταθέσεων που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Οι κατηγορίες των δικαιούχων διακρίνονται σε τέσσερις και ανάλογα με το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται και ο τρόπος διευκόλυνσης της πληρωμής των δανείων τους. Υπάρχουν οι κατηγορίες των μισθωτών και συνταξιούχων με καθαρό οικογενειακό εισόδημα τα 25.000 ευρώ, των πολύτεκνων με όριο τα 30.000 ευρώ, χαμηλόμισθών με 15.000 ευρώ και των ανέργων. Κοινό σημείο είναι η χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους ενώ για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα πρέπει ο μισθός του να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010.
Αλλαγές έρχονται και στο νόμο Κατσέλη με σκοπό την ενίσχυση του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τις τράπεζες. Πάντως, στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, καθώς ο πρώτος υποστηρίζει ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πρέπει να γίνεται μόνο με δικηγόρο και αμοιβή κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος του δανείου, ενώ ο δεύτερος κρίνει πως δεν χρειάζεται η παρουσία δικηγόρου.