Θα ξεσπάσει επανάσταση, προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εφόσον η Ευρώπη εγκαταλείψει το κοινωνικό κράτος και υιοθετήσει τα αμερικανικά πρότυπα.
«Δεν θα συνέβαινε καν την επόμενη αλλά την ίδια ημέρα» προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που συμμετείχε σε εκδήλωση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, μαζί με την υπουργό Εργασίας της Γερμανίας και τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης (σε ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι), όπου παρέστη και ο Γάλλος Πρόεδρος, είχε ο Γερμανο-αμερικάνος δισεκατομμυριούχος Νίκολας Μπεργκρίν.
Η μάχη
Όλοι αποδέχθηκαν ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες. «Πρέπει να πετύχουμε περισσότερα στη μάχη μας κατά της ανεργίας των νέων, αλλιώς θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», προειδοποίησε ο κ. Σόιμπλε. «Θα πρέπει να διασώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων που σήμερα φοβούνται» συμφώνησε ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Ενρίκο Τζιοβάνι και συμπλήρωσε «έχουμε την καλύτερα μορφωμένη γενιά και την κρατάμε σε αναμονή - αυτό δεν είναι αποδεκτό».
Η πρόταση που παρουσιάστηκε βασίζεται στην αξιοποίηση των 6 δισ. ευρώ που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μέχρι το 2020. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει δάνεια 60 δισ. ευρώ μέσω της μόχλευσης, προς επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους. Ο Πρόεδρος Φ. Ολάντ έθεσε στόχο να υπάρξει μια «εγγύηση προς τους νέους» κάτω των 25 ετών: Θα τους προσφέρεται θέση εργασίας, περαιτέρω εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε κάποιο επάγγελμα, όταν τελειώνουν τις σπουδές τους ή μένουν άνεργοι.
Υποτροφίες
Ζήτησε επίσης να δημιουργηθεί πρόγραμμα υποτροφιών αντίστοιχο του Erasmus, που θα χρηματοδοτεί τη μαθητεία σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. Ο Γάλλος Πρόεδρος, μαζί με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών της Γαλλίας, συναντήθηκαν και κατ' ιδίαν με τους Γερμανούς υπουργούς. Οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν αναλυτικά την πρόταση σε Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε., που συγκαλείται εκτάκτως στο Βερολίνο, στις 3 Ιουλίου. Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ, έσπευσε να? προσγειώσει τις προσδοκίες: «Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις ή κάποιο μεγάλο σχέδιο».
Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες ενημερωτικό σημείωμα με λεπτομερή στοιχεία για την ανεργία των νέων σε κάθε κράτος-μέλος. Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες η ετήσια αξιολόγηση της Επιτροπής για τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στα κράτη-μέλη. Σε αυτή αναμένεται το επίκεντρο να μετατοπίζεται από τη λιτότητα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η δημοσιονομική εξυγίανση σαφώς και πρέπει να συνεχιστεί, πλην όμως ο ρυθμός μπορεί να είναι πιο αργός, καθώς έχει αποκατασταθεί μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Στη βάση αυτής της λογικής θα κινούνται οι προτάσεις της Επιτροπής για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη-μέλη. Ήδη είναι γνωστό ότι θα εγκριθεί διετής παράταση για την Ισπανία και τη Γαλλία, μονοετής στην Ολλανδία και πιθανόν σε άλλα κράτη. Σε αντάλλαγμα οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ισπανίας θα δεσμευτούν να επιταχύνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Στη δυσκολότερη θέση βρίσκεται η ισπανική κυβέρνηση, καθώς η ύφεση επιμένει και δείχνει αμφίβολη ακόμα και η επίτευξη των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων. Ο πρωθυπουργός Ραχόι αντιμετωπίζει, μάλιστα, την «ανταρσία» των επικεφαλής του κόμματός του στις περιφέρειες της χώρας, που επιθυμούν επιβράβευση για τις δημοσιονομικές τους προσπάθειες. Τον? δρόμο άνοιξε η Καταλονία, που φέρεται να εξασφάλισε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές.