Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Μαύρη τρύπα» των 600 εκατ. στις αποκρατικοποιήσεις το 2013

«Μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 600 εκατ. δημιουργείται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αναζητούν τρόπους, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό και να μην βρεθεί η κυβέρνηση στη δυσάρεστη θέση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, όπως προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας.




Αν και αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση για μείωση του στόχου στα 2 δισ. ευρώ, που ενισχύθηκε ύστερα από σχετική αναφορά του Reuters, εντούτοις η Κομισιόν διατήρησε τον στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους. Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει και τα δεδομένα που υπάρχουν, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, που θα ολοκληρωθούν εντός του έτους, πολύ δύσκολα θα υπερβούν τα δύο δισ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες δύο πράγματα μπορεί να συμβούν ή να βρεθεί κάποιο project που θα «τρέξει» με ασυνήθιστους ρυθμούς, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, ή να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση πιθανότατα τον Σεπτέμβριο που θα αναθεωρήσει τον στόχο σε πιο χαμηλά επίπεδα. Τα έσοδα που μέχρι σήμερα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα, είναι αυτά από τον ΟΠΑΠ, 652 εκατ. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης, εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο.

Λίγο αργότερα εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επέλθει συμφωνία στον διαγωνισμό που ολοκληρώνεται στις 29 Μαΐου. Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τις δύο αυτές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά και με δεδομένο τις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν γίνει, αναμένεται να κυμανθούν περί το 1,5 δισ. ίσως και λίγο περισσότερο, αλλά πολύ δύσκολα θα αγγίξουν τα 2 δισ. ποσό που θα έκανε πραγματικότητα τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί.

Εκθεση Κομισιόν
Από την έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή υπάρχει ικανοποίηση μεν για την πορεία του προγράμματος σε ό,τι αφορά τη βούληση, αλλά και τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά παραμένει η ανησυχία για πιθανές καθυστερήσεις. Αυτός εικάζουν παράγοντες της αγοράς πως είναι και ο βασικός λόγος που δεν γίνεται haircut στον ετήσιο στόχο αν και είναι πασιφανές πως πλέον αυτός δεν είναι εφικτός υπό τις παρούσες συνθήκες. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι λειτουργεί ως μέσο πίεσης προκειμένου να μην παρατηρηθεί η χαλάρωση του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει πρόοδος στην προετοιμασία, υπό την έννοια της μεταφοράς των προς αποκρατικοποίηση εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ και των ενεργειών δημιουργίας ανεξάρτητων αρχών για νερό, λιμάνια και αεροδρόμια.

Απαιτούνται, ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση, επιπρόσθετες προσπάθειες για τη διατήρηση της δυναμικής, την αύξηση της προβλεψιμότητας των πωλήσεων και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Αρχές.

Η ολοκλήρωση των πωλήσεων είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για λόγους χρηματοδότησης όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων, διοικητικής εμπειρίας, καλύτερης διακυβέρνησης και αποδοτικότητας στις προς πώληση εταιρείες, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ακόμη, χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες -σύμφωνα με την έκθεση- δεδομένων των καθυστερήσεων και των μεγάλων κινδύνων, για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση στον ενεργειακό τομέα, ιδίως όσον αφορά στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Θα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα όπως η μείωση των οφειλών, η διασφάλιση ρευστότητας και δίκαιου ανταγωνισμού στον τομέα χονδρικής, η ανάπτυξη ανταγωνισμού και επιλογών για τους καταναλωτές στις λιανικές αγορές ενέργειας και η διαχείριση μιας αποδοτικής από πλευράς κόστους αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τιτλοποίηση
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι θα εξετασθούν εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού, που θα μπορούσαν να αντλήσουν πρόσθετα έσοδα, πέραν των προβλεπόμενων στο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων. Τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να στοχεύσουν στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και θα πρέπει να προετοιμασθούν προσεκτικά.

Ως πρώτο βήμα, οι Αρχές θα οδηγήσουν όλες τις μη λειτουργικές ιδιοκτησίες σε ένα ενιαίο πλαίσιο, όπου θα είναι πιο αποδοτική η διαχείριση, μεγιστοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι ως επόμενα βήματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση θα στοχεύσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις κρατικές ενισχύσεις σε λιμάνια και ΔΕΣΦΑ. Για να καλύψει τις καθυστερήσεις σε κάποιες πωλήσεις, το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την έκθεση, θα:

Επιταχύνει άλλες πωλήσεις (κτιρίων και συγκεκριμένων ακινήτων), ενώ θα προχωρήσουν ταχύτερα του προγραμματισμού κάποιοι από τους διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα για μικρά λιμάνια και μαρίνες.

Προχωρήσει την προεργασία των πωλήσεων και τις εγκρίσεις από τις Αρχές, για να μειώσει τον χρόνο της διαδικασίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com