Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αυξηση ΑΕΠ 1,7% αν καταργηθεί η γραφειοκρατία στις επιχειρήσεις

Για ταχεία ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα μέσα στο 2014 να εκτιμάται ότι θα έχει κερδίσει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της, έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. και επικεφαλής κλιμακίου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.




Ο κ. Σχοινάς στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του (σε διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος) από τη στιγμή, που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωνε να ελαφρύνει το βάρος του διοικητικού κόστους για την οικονομία και τις επιχειρήσεις και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, αυτό από μόνο του θα πρόσθεται 1,7% στο ΑΕΠ και θα άνοιγε τον δρόμο για τη δημιουργία 80.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, επισήμανε ακόμη ότι «η εξαγωγή ενός προϊόντος από την Ελλάδα εξακολουθεί να κοστίζει 20% περισσότερο από ό,τι στην Ε.Ε. και παίρνει 40% περισσότερο χρόνο». Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για «μεγάλες, ιστορικές θυσίες των Ελλήνων, αλλά αυτό είναι η sine qua non προϋπόθεση για να ξαναβρεί η χώρα το εξαγωγικό της στίγμα». Όπως είπε, στο διάστημα 1995-2010, το κόστος της ανταγωνιστικής μονάδας εργασίας στην Ελλάδα ήταν υψηλότερο κατά ποσοστό άνω του 20%, σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο.

«Κάποτε στόχος μας ήταν η σύγκλιση των μισθών (με τους ευρωπαϊκούς). Για κάποιους αυτό ήταν τότε το παγόβουνο που μας πλησίαζε», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την εξαγωγική επιχείρηση χωρίς ταμπού.

Για την ανάπτυξη των εξαγωγών, ανέφερε ενδεικτικά ότι χρειάζεται τόνωση της παραγωγής, καθώς σήμερα, στην Ελλάδα, το 80% των εξαγωγών σε αξία πραγματοποιείται από μόλις 200 επιχειρήσεις. Απαιτείται επίσης προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως και δραστήρια προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στη βάση μιας εθνικής στρατηγικής. Μάλιστα, επισήμανε πως «αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα οικονομικό ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, αυτό από μόνο του θα βοηθήσει σημαντικά και τις ελληνικές εξαγωγές».

Πρώτη στις μεταρρυθμίσεις
Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος του »Invest in Greece, Α. Συγγρός, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών, που έχουν εφαρμόσει τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την τελευταία τριετία, οι επιδόσεις της οποίας σε αυτό το πεδίο ξεπερνούν τις αντίστοιχες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δ. Λακασάς, χαρακτήρισε ως «λάθος εθνικό στόχο» αυτόν, που επί δεκαετίες είχε η Ελλάδα, επικεντρώνοντας την πολιτική της στη συντήρηση ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου, στη σύγκλιση των εισοδημάτων με τα ευρωπαϊκά και στην αύξηση της κατανάλωσης με δανεικά. «Φανταστείτε ένα πλοίο που έχει λάθος προορισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς και πρόσθεσε ότι οι «νοσταλγοί» του κρατικοδίαιτου μοντέλου πρέπει να καταλάβουν ότι τυχόν επιστροφή σε αυτό θα είναι καταστροφική και ότι η εποχή του έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να εισέλθει η χώρα σε έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο επιβάλλεται να θέσει ως στόχο τη συμμετοχή της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών, τουρισμός ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με πτώση της ανεργίας στο 12%, ήτοι κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο.

Για να επιτευχθεί αυτό, επιβάλλεται να εφαρμοστεί το «δόγμα Παράγω και Εξάγω» -όπως το χαρακτήρισε- του ΣΕΒΕ, που βασίζεται -μεταξύ άλλων- σε: μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2014-2020, αύξηση της ανταγωνιστικότητας, υποκατάσταση εισαγωγών με ελληνικά προϊόντα, αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας, με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των πληρωμών και αποκατάσταση της ρευστότητας, με ανταγωνιστικά επιτόκια για τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων.

Στρατηγική
Η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Νέλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, υποστήριξε ότι οι ελληνικές εξαγωγές χρειάζονται εθνική στρατηγική και, αυτή, για να πετύχει, πρέπει να καταφέρει να αντιμετωπίσει στην επόμενη διετία, τους εξής ποσοτικοποιημένους στόχους για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών:

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων να φτάσουν στο 16% του ΑΕΠ το 2014.
Να μειωθούν κατά 50% οι ημέρες ολοκλήρωσης της εξαγωγικής διαδικασίας.
Να μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος κατά 20%, μέχρι το 2015.

Παρά τα διογκωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμμετέχουν στην εξαγωγική προσπάθεια με 35%, όταν για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ το ποσοστό αυτό είναι 24%.

Εξαγωγές

Η εξαγωγή ενός προϊόντος από την Ελλάδα εξακολουθεί να κοστίζει 20% περισσότερο από ό,τι στην Ε.Ε. και παίρνει 40% περισσότερο χρόνο.

Σήμερα, στην Ελλάδα, το 80% των εξαγωγών σε αξία πραγματοποιείται από μόλις 200 επιχειρήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμμετέχουν στην εξαγωγική προσπάθεια με 35%, όταν για τις ευρωπαϊκές ΜμΕ το ποσοστό αυτό είναι 24%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com