Για συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του κλάδου του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα κάνει λόγο η IDC, η οποία απλώς αναμένει σταθεροποίηση –αλλά όχι αύξηση- τα επόμενα χρόνια.
Η IDC εκτιμά ότι το 2012 η αξία της εν λόγω αγοράς έφθασε στα 90,92 εκατ. δολάρια (σ.σ. η IDC μετρά τα πάντα σε δολάρια), σημειώνοντας πτώση 15,3% σε σχέση με το 2011 και με βάση τη μέτρηση σε δολάρια. Αν η αγορά μετρηθεί σε ευρώ, τότε η πτώση το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι στο -8,2%.
Η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες για επιχειρηματικό λογισμικό θα μειωθούν κατά 5,9% το 2013 και γενικότερα εκτιμά ότι θα υπάρξει μία σταθερότητα την επόμενη πενταετία, καθώς οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για μία αγορά με αξία 91,04 εκατ. δολαρίων το 2017. Δηλαδή, στα ίδια επίπεδα με το 2012.
Την προηγούμενη χρονιά, η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα ήταν η SAP, ακολουθούμενη από τις SingularLogic, Oracle, Microsoft και Entersoft. Πάνω από το 50% των δαπανών για επιχειρηματικό λογισμικό συνεχίζει να αφορά τις εφαρμογές διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (enterprise resource management ή ERM κατά την IDC), ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές διαχείρισης της επιχειρησιακής αλυσίδας (supply chain management – SCM) και business analytics.
Σε επίπεδο κάθετων αγορών, το λιανεμπόριο ήταν ο κλάδος που δαπάνησε τα περισσότερα όσον αφορά στο επιχειρηματικό λογισμικό, ακολουθούμενος από το χονδρεμπόριο και τις εταιρείες μεταποίησης.