Τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το υφιστάμενο καθεστώς και ως εκ τούτου έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία μόνο όσων πραγματικά την έχουν ανάγκη.
Από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, ο Κ. Χατζηδάκης είπε για τους αυτοκινητοδρόμους ότι αναμένει να υπάρξει το τελικό «πράσινο φως» από την Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου. Οπως διευκρίνισε, ζητούμενο είναι να εξευρεθεί το 1,2 δισ. ευρώ μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης των προγραμμάτων και προς τον σκοπό αυτό έχει ήδη σταλεί επιστολή του υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδη στη γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ποσό 7,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια αναμένεται να εισρεύσει στην ελληνική οικονομία το 2014. Από τα 7,5 δισ. ευρώ 3,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και 4 δισ. από το πολυετές πρόγραμμα 2014-2020. Συγκριτικά, το 2013 απορροφήθηκαν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι από το 1,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο, μέχρι τον Ιούνιο είχαν απορροφηθεί 100-150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών και αναμένεται πως θα εισρεύσουν συνολικά 2 δισ. ευρώ, από τα οποία 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα κονδύλια από την ΕΤΕπ και τις τράπεζες.
Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που έχει το υπουργείο Ανάπτυξης με την τρόικα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ζητήματα που αφορούν την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.
Πρόκειται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου. Επίσης, θα εξεταστεί η απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας. Παράλληλα, με την τρόικα θα πρέπει να επιλυθεί και το ζήτημα της απλούστευσης του νομοθετικού πλαισίου για τις παραχωρήσεις των λιμανιών και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εξάλλου, να παραμείνει ως έχει το καθεστώς στις υπάρχουσες εμπορικές μισθώσεις, η διάρκεια των οποίων είναι δώδεκα χρόνια και να μειωθεί η διάρκεια των νέων συμβολαίων στα τρία χρόνια είναι η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Για τις υπάρχουσες μισθώσεις, ο κ. Χατζηδάκης πρότεινε στην τρόικα να γίνουν παρεμβάσεις μόνο στον χρόνο προειδοποίησης και στις αποζημιώσεις. Τόσο η τρόικα όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων, ενώ οι έμποροι αντιπρότειναν συμβόλαια έξι συν έξι χρόνων, με κοινή συμφωνία ιδιοκτήτη - ενοικιαστή για την ανανέωση στην εξαετία. Το θέμα των εμπορικών μισθώσεων «κανονικά θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αν και εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.