Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013
Το 2016 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα
Για το 2016 αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων των ακινήτων όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φόροι ακινήτων μέχρι και το 2015 θα υπολογίζονται με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007 και στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές.
Σχετικό ερώτημα για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την πρόβλεψη του Μνημονίου υπέβαλε στην Κομισιόν ο πρόεδρος της Δράσης, ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.
Το 2016 η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα
Σε αυτήν παραθέτει αυτούσιο τμήμα του Μνημονίου σύμφωνα με το οποίο «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς» και ρωτά πότε προβλέπεται να εκπληρωθεί ο όρος αυτός.
Η απάντηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Ρεν.
«Εισπρακτικές επιδιώξεις»
Λαμβάνοντας την απάντηση αυτή ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι η «η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, όπως και από τη φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Δράσης «σήμερα οι αντικειμενικές» αξίες επί των οποίων θα στηριχθεί ο νέος νόμος ακινήτων, αλλά και οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας.
Όταν η φορολογία εφαρμόζεται επί δήθεν αντικειμενικών αξιών που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις πραγματικές, τότε στην ουσία φορολογείται περιουσία που κατά το ήμισυ ή κατά τα δύο τρίτα δεν υπάρχει. Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας απαγορεύεται από το Σύνταγμα και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία».
Μία από τις βασικές στρεβλώσεις
Πάντως η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα αποτελεί μια από τις βασικές στρεβλώσεις του νέου φόρου, ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν προτείνει να παραμείνει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και μαζί ο ΦΑΠ, προκειμένου να μην επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος που χαρακτηρίζεται περισσότερο άδικος και ισοπεδωτικός.
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο
Στο Μαξίμου απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες εισηγήσεις για τη διατήρηση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων και τη συνέχιση είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ και επεξεργάζονται βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις των βουλευτών.
Στις αλλαγές θα συγκαταλέγονται οι ελαφρύνσεις για τα αγροτεμάχια, οι αλλαγές στα αγροτεμάχια που βρίσκονται εντός σχεδίου και εντός οικισμού και δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης αλλά και αύξηση του φόρου για τα ακίνητα μεγάλης αξίας. Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως, τα χρονικά περιθώρια για προτεινόμενες ουσιαστικές αλλαγές στον φόρο έχουν στενέψει, ενώ ακόμη περισσότερο έχουν στενέψει και τα περιθώρια για την αξιολόγηση και έγκριση της τελικής μορφής του φόρου από την τρόικα.
Πρόταση για φορολόγηση της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τα ακίνητα
Για τη φορολογία των ακινήτων το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη φορολόγηση της συνολικής Ακίνητης Περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με τα εξής χαρακτηριστικά:
Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000 ευρώ αξίας ακινήτων.
Απαλλαγή από τον φόρο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως (π.χ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).
Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες πρώτης κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (π.χ. κόκκινα δάνεια κ.λπ.).
Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη, για να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει ουσιαστικές βελτιώσεις στον νέο φόρο, όπως:
Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).
Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.
Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.
Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών π.χ. αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000 ευρώ.
Για τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα νομικά πρόσωπα: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.), β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (Α.Ε., ΕΠΕ κ.λπ.), γ) τη μη χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).