Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
«Οσοι βουλευτές θέλουν μείωση μισθών να πάνε στο λογιστήριο να το ζητήσουν»
Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης μονοπωλεί την συζήτηση του Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2014 που διεξάγεται στην Ολομέλεια ο οποίος με τις έως τώρα τοποθετήσεις θα ψηφιστεί με την στήριξη μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι δεν πρέπει οι βουλευτές να προέρχονται μόνο από οικογένειες που είναι πλούσιες και πρόσθεσε «Δεν είναι μισθός, είναι αποζημίωση και καταβάλλεται για όσο ισχύει η βουλευτική ιδιότητα. Είμαστε η νομοθετική εξουσία και είχε συμφωνηθεί ότι η αποζημίωση θα είναι ίση με την αποζημίωση του προέδρου του Αρείου Πάγου άρα δεν μπορεί να λέμε να μειώσουμε ή να αυξήσουμε το μισθό. Δεν γίνεται αυθαίρετα ή όπως θέλει ο καθένας» ενώ υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση ότι οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές που είτε στα κανάλια είτε στην Βουλή προτείνουν μειώσεις είπε: «αν θέλει κάποιος μπορεί να δώσει μια εντολή και να παρακρατείται η αποζημίωσή του υπέρ κάποιου ταμείου. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές χωρίς δημοσιότητα έχουν αποποιηθεί ορισμένα επιδόματα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι θα τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε σχετική εντολή. Μας κάνουν και κριτικοί εκείνοι που ακόμα και από την φυλακή μας λένε ότι θέλουν αυτοκίνητα, γραφείο και συνεργάτες. Όποιος θεωρεί ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα αναβαθμίζει το κοινοβούλιο μπορεί από μόνος του να προσαρμόσει την αποζημίωση στα 1.800 ευρώ».
Αναφορικά με την δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων που θέσπισε πρόσφατα η Βουλή για βουλευτές της περιφέρειας είπε: «Υπάρχουν συνάδελφοι που πάνε Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο άλλοι από την Κρήτη που θέλουν να ταξιδέψουν με καράβι. Να μην δώσουμε κίνητρο να το κάνουν και να γλιτώσουμε τα αεροπορικά;». Παραδέχθηκε ότι μεγάλο ποσοστό των βουλευτικών εισοδημάτων δεν φορολογούνται υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται γιατί «στην αποζημίωση του βουλευτή δεν αναγνωρίζονται έξοδα. Είχαμε προτείνει βιβλίο εσόδων εξόδων και να αναγνωριστούν έξοδα σε βουλευτές που διατηρεί δυο γραφεία και οφείλει να έχει αξιοπρεπή παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Γι αυτό υπάρχει το αφορολόγητο». Τέλος απευθυνόμενος σε εκείνους τους βουλευτές που έχουν οικονομική άνεση τους πρότεινε να αφήσουν τις δηλώσεις σε ΜΜΕ και να πάνε στο λογιστήριο της Βουλής προκειμένου – εφόσον πραγματικά το επιθυμούν – να ζητήσουν την διακοπή της καταβολής της αποζημίωσης.
Απόστολος Κακλαμάνης «κάποιοι έπαιρναν είδη κουζινικής και τώρα προτείνουν μείωση βουλευτικής αποζημίωσης»
Παρέμβαση έκανε και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας ότι «Ο βουλευτής πρέπει να στέκεται όρθιος και να μην κλαίγεται και με το ήθος του να παραδειγματίζει τον απλό πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να έχει». «Φωτογραφίζοντας» δε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που τις τελευταίες ημέρες υπερθεματίζει υπέρ της μείωσης των βουλευτικών προνομίων, αναφέρθηκε στην υπόθεση Siemens και είπε «Υπάρχουν ορισμένοι που έπαιρναν είδη κουζινικής και τώρα μας λέει ότι δεν πρέπει οι βουλευτές να παίρνουν αποζημιώσεις, αυτοκίνητα και δεν ξέρω τι άλλο…».
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενατάκης επισήμανε ότι από το 2009 εως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 35% οι βουλευτικές αποδοχές ενώ ζήτησε να επανεξεταστεί η κατανομή των κονδυλίων προκειμένου να στηριχθεί ο ρόλος των επιστημονικών συνεργατών.
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Γελαλής απέδωσε τα περι «προνομιούχων» στον «Κοινωνικό κανιβαλισμό που τροφοδοτείται από τα Μνημονιακά ΜΜΕ».
Επισήμανε τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είπε όμως ότι «Δεν είναι αρκετό όμως αυτό και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις. Να επανεξεταστούν αποζημιώσεις και διευκολύνσεις που παρέχονται. Πρόσφατο προκλητικό παράδειγμα η καταβολή διοδίων σε βουλευτές».
Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημήτρης Σαλτούρος υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της Βουλής για εξοικονόμηση κονδυλίων ενώ ο κ. Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛΛ) υπερασπίστηκε τον ρόλο των επιστημονικών συνεργατών.
Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α) είπε ότι «Καταψηφίζουμε διότι την ώρα που ο λαός πένεται και πηδάει από τα μπαλκόνια δεν προβλέπεται μείωση αποζημίωσης βουλευτικής και αυτό συνιστά πολιτική αλητεία». Πρότεινε δε να εξομοιωθεί η βουλευτική αποζημίωση με τον μισθό του πρέσβη .
Η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε να μειωθεί δραστικά «η αποζημίωση για έξοδα γραφείου και κίνησης που είναι πανω από 1.500 ευρώ το μήνα αφορολόγητα και να μειωθεί ο αριθμός συνεργατών (5)».
Τέλος ο κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) εξήγησε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό καθώς βρίσκεται «στη λογική σταθερής μείωσης». Πάντως επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει μείωση αποζημίωσης, κατάργηση αμοιβής από επιτροπές και κατάργηση βουλευτικής σύνταξης.