Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΧΡΕΗ Αυτά είναι τα ακίνητα των επωνύμων που κατασχέθηκαν και βγήκαν στο σφυρί
Σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας επώνυμων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αποφάσισε να διεκδικήσει τουλάχιστον μέρος των ποσών των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Βίλες, οικόπεδα, εργοστάσια, αστικά ακίνητα, καταστήματα, αποθήκες, αγροτεμάχια πέρασαν στα χέρια του Δημοσίου και βγαίνουν στο σφυρί.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει αποκλειστικά το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που έγιναν και αυτών που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες. Η λίστα αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά το Δημόσιο «βάζει χέρι» σε γνωστά και μη πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν πάνω από 30 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Οικονομικών «είχε βγάλει στη σέντρα» πάνω από 6.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Μάλιστα υπήρξε και δεύτερη λίστα με 554 ιδιώτες και 1.105 εταιρείες που είχαν μπει στο στόχαστρο της Εφορίας.
Στο μικροσκόπιο
Από τους παραπάνω, η ΓΓ Εσόδων έχει βάλει στο μικροσκόπιο 4.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που δεν πλήρωναν επί χρόνια φόρους εισοδήματος ή ΦΠΑ, την ώρα που ζούσαν πολυτελέστατο βίο.
Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε σε ελέγχους και κατέληξε στα τελικά ποσά που χρωστούν οι εν λόγω οφειλέτες. Μετά τις τελικές διασταυρώσεις και τις «οχλήσεις» με επιστολές προς τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, προχωρούν πλέον οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. «Και οι μεγάλοι πληρώνουν. Οι φοροφυγάδες θα πρέπει να ξέρουν ότι οι κατασχέσεις θα συνεχιστούν», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται την υπόθεση των πλειστηριασμών.
Στόχος του υπουργείου είναι η είσπραξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων από τα ληξιπρόθεσμα, βγάζοντας στο σφυρί ακίνητα μεγαλοοφειλετών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη λίστα περιλαμβάνει 50 ακίνητα μεγάλης αξίας που εκτιμάται ότι μπορούν να αποδώσουν πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Ακόμη κι αν οι πλειστηριασμοί κηρυχθούν άγονοι, το Δημόσιο θα συνεχίσει τις προσπάθειες να πουλήσει τα εν λόγω ακίνητα για να εισπράξει έσοδα και να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη.
Τα πρώτα έξι ακίνητα που εκπλειστηριάστηκαν αφορούν οφειλέτες οι οποίοι συνολικά χρωστούν 95,1 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική αξία της ακίνητης περιουσίας τους και τα έσοδα που προσδοκά το Δημόσιο ανέρχονται σε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής οφειλέτες:
1 Παναγιώτης Κουτσίκος, ως διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας ΑΡΓΩ ΑΕ. Το αρχικό κεφάλαιο που χρωστούσε ήταν 11,3 εκατ. ευρώ και η συνολική οφειλή μετά τις προσαυξήσεις έφτασε τα 20,7 εκατ. Ο κ. Κούτσικος είναι πρώην σύζυγος της Μαρ. Γιαννάκου, ευρωβουλευτού της ΝΔ και πρώην υπουργού Παιδείας. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση και στον πλειστηριασμό μιας διατηρητέας διώροφης οικοδομής στην οδό Μακρή 9Α στην περιοχή Μακρυγιάννη που έχει έκταση 302 τ.μ. Η πρώτη προσφορά για το ακίνητο ήταν 800.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν 3 αποθήκες στην Αθήνα με αρχική τιμή 106.600 ευρώ. Ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονος, αφού δεν υπήρξαν πλειοδότες, και κατακυρώθηκε προσωρινά στο Δημόσιο. Ωστόσο δεν έγινε κατακύρωση των πλειστηριασθέντων ακινήτων στο Δημόσιο από τον γενικό γραμματέα Εσόδων.
2 Γαβαλάς Απόστολος, διευθύνων σύμβουλος της «Λάκης Γαβαλάς ΑΕ». Ο γνωστός σχεδιαστής, χρωστούσε 10,2 εκατ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 12,6 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση της εξοχικής βίλας του στη Μύκονο με αρχική τιμή προσφοράς... μόλις 960.000 ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε διότι υπήρξε απαγόρευση εκποίησης από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος.) Ο Λ. Γαβαλάς προσπάθησε να πουλήσει τη βίλα του πέρυσι με ένα ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ! Είναι απορίας άξιον ποιος εκτίμησε το εν λόγω ακίνητο μόλις για το 1/10 της εμπορικής αξίας του. Προφανώς πρόκειται για την αντικειμενική αξία, ωστόσο το κράτος θα χάσει πολλά αν το πουλήσει στην τιμή των 960.000 ευρώ.
3 Ι. Λάζαρης - Μανιάτης ΟΕ. Η εν λόγω εταιρεία χρωστούσε στο Δημόσιο αρχικά 14,9 εκατ. και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 28,2 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση που έγινε αφορούσε πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι με αρχική τιμή 684.871 ευρώ. Και πάλι δεν υπήρξε πλειοδότης στον πλειστηριασμό, ενώ εκκρεμεί απόφαση για την κατακύρωση ή μη του ακινήτου στη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
4 ΠΟΛΥΦΟΡΜ ΜΑΝΙΟΥΦΑΚΤΟΡΙΝΓΚ ΜΟΝ/ΠΗ. Η εταιρεία χρωστούσε 6,8 εκατ. και με τις προσαυξήσεις έφτασε τα 16,1 εκατ. Το Δημόσιο προχώρησε στην κατάσχεση του εργοστασίου Φορμαλδεΰδης και Πολυμερισμού στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η αρχική τιμή ήταν 4 εκατ. ευρώ, αλλά δεν βρέθηκαν πλειοδότες.
5 Προοδευτική ΑΤΕ. Η γνωστή κατασκευαστική εταιρεία, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, είχε αρχικά ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,4 εκατ. ευρώ Δημόσιο (με τις προσαυξήσεις 3,3 εκατ. ευρώ).
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε στην κατάσχεση οικοπέδου στο 19ο χιλιόμετρο Αθηνών ? Λαμίας και η τιμή στον πλειστηριασμό ξεκινούσε από 2,45 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά διετάχθη διόρθωση του προγράμματος και ορίστηκε νέος για τις 27 Νοεμβρίου.
6 ΒΙΛΚΟ Π. ΒΗΛΑΡΑΣ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων και χρωστούσε αρχικά 7,5 εκατ. ευρώ (συνολικό ποσό 13,8 εκατ.). Το 2009 έγινε κατάσχεση του εργοστασίου της στο Ηράκλειο Αττικής με αρχική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε κατόπιν απόφασης δικαστηρίου.
Από τις έξι υποθέσεις από τις οποίες το Δημόσιο ήθελε να εισπράξει 11 εκατ. ευρώ για χρέη 95 εκατ. ευρώ (σχεδόν το 10% δηλαδή), τελικά δεν εισέρρευσε στα ταμεία ούτε ένα ευρώ, αλλά τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών έκανε τις πρώτες κατασχέσεις σε επωνύμους και έβαλε κάποια ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του.
ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο σφυρί ακόμα 21 ακίνητα , με στόχο 30,8 εκατ. ευρώ
Νέο, διευρυμένο πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ξεκινά τους επόμενους μήνες η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» υπάρχει σχεδιασμός για 21 «σφυράκια» από τα οποία το Δημόσιο φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 30,8 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί προέρχονται από γνωστές και μη εταιρείες, οι οποίες χρωστούν το εντυπωσιακό ποσό των 466 εκατ. ευρώ, κυρίως από μη καταβολή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.
Η Εφορία έβαλε στο στόχαστρο τις εν λόγω εταιρείες ? μεγαλο-οφειλέτες. Αλλες έχουν ήδη πτωχεύσει κι άλλες είναι εν ενεργεία.
Τα κατασχεμένα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι οικόπεδα με πολυώροφα κτίρια, διαμερίσματα, καταστήματα, πάρκινγκ, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίρια κ.λπ.
Οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα είναι:
Ταγταλίδης Παναγιώτης: Πρόκειται για τον πρώτο πολίτη που καταδικάστηκε σε ισόβια για εικονικά τιμολόγια και είναι στη φυλακή. Φέρεται να χρωστά το αστρονομικό ποσό των 197 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο δεν θα πρέπει να ελπίζει σε πολλά έσοδα, παρά τις κατασχέσεις ακινήτων που έχει κάνει.
Συγκεκριμένα έχει κατασχεθεί διώροφο κτίσμα, βιομηχανοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και στον πλειστηριασμό που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου η αρχική τιμή θα είναι 2,4 εκατ. Ο Ταγταλίδης ήταν έμπορος ρούχων και είχε την εταιρεία «Theo Textil».
Το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από χρόνια αφορούσε την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ μεγάλων χρηματικών ποσών με εικονικά παραστατικά, με υπαλλήλους εφοριών να παίρνουν «μίζα» το 30% των ποσών.
Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε ισόβια, μια ποινή που προκάλεσε σεισμό στη Θεσσαλονίκη.
Αφοί Σταύρου: Η εταιρεία χρωστά στο Δημόσιο πάνω από 70 εκατ. ευρώ και έχουν γίνει κατασχέσεις 5 αγρών και δύο οικοπέδων, καθώς και έτερου οικοπέδου με γραφεία και αποθήκες. Τα πρώτα ακίνητα εκπλειστηριάζονται στις 18 Δεκεμβρίου με πρώτη προσφορά περί τα 780.000 ευρώ συνολικά. Για το οικόπεδο με γραφεία, ωστόσο, η αρχική τιμή που ζητείται είναι 1,2 εκατ. ευρώ.
ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ: Η εταιρεία του επιχειρηματία Φ. Βρυώνη δραστηριοποιείται στις διαφημιστικές - εμπορικές επιχειρήσεις και φέρεται να χρωστά στο Δημόσιο 41,6 εκατ. ευρώ.
Η κατάσχεση που έγινε αφορά οικοδομή με αποθήκες και πάρκινγκ που βρίσκεται κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Συγκεκριμένα, στην οδό Βασιλέως Κων/νου αρ. 2, Ιωάννου Φωκιανού και Αγρας. Το πολυτελές διαμέρισμα έχει επιφάνεια 400 τ.μ. και η αρχική τιμή που ζητείται στον πλειστηριασμό της 27ης Νοεμβρίου είναι 967.000 ευρώ.
Karouzos Real Estate: Είναι η εταιρεία του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Γιάννη Καρούζου, ο οποίος χρωστά περί τα 14 εκατ. ευρώ και του έχουν γίνει κατασχέσεις ακινήτων που θα εκπλειστηριασθούν στις 27 Νοεμβρίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατασχέσεις έγιναν το 2010, πριν δηλαδή ξεσπάσει το σκάνδαλο, επομένως φαίνεται ότι χρωστούσε στο Δημόσιο εδώ και χρόνια.
Τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα (πρώτη προσφορά 464.000 ευρώ), κατάστημα ισογείου (700.000 ευρώ), άλλη οικοδομή στη Γλυφάδα (304.000 ευρώ) και δύο αποθήκες (6.400 και 48.000 ευρώ).
Μπαλάφας Κων/νος, διευθύνων σύμβουλος της «Αθηναϊκή Τεχνική». Η εταιρεία ανενεργή, χρωστά 8,7 εκατ. ευρώ κι έχουν γίνει κατασχέσεις σε 7 διαμερίσματα. Alapis.
Η εταιρεία του έγκλειστου επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη χρωστά στο Δημόσιο 7,2 εκατ. ευρώ και για τον λόγο αυτό έχουν γίνει κατασχέσεις σε ισόγειο κατάστημα στο Π. Φάληρο και τρεις ορόφους στην οδό Μιχαλακοπούλου 35-37. Η πρώτη τιμή στον πλειστηριασμό είναι συνολικά 2,2 εκατ. ευρώ.
Ανδρέας Κορασίδης: Ο γνωστός επιχειρηματίας βρίσκεται στη λίστα ως διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟΡ. Χρωστά 17,2 εκατ. ευρώ και του έχει κατασχεθεί το ½ οικοπέδου 676 τ.μ. στο Πανόραμα Βούλας με αρχική τιμή 240.000 ευρώ που θα εκπλειστηριασθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Παπαθανασίου Θωμάς, διευθύνων σύμβουλος της YZATIS: Χρωστά 2,3 εκατ. ευρώ και του κατασχέθηκε κτίριο στη Νέα Ερυθραία που εκπλειστηριάζεται έναντι 1.040.000 εκατ. ευρώ.
ALFA KERAMICA: Πρόκειται για κεραμοποιία της οικογένειας Σαπουνά, η οποία χρωστά 1,9 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση αφορά γήπεδο με κτίριο στη Λάρισα και η αρχική τιμή στον πλειστηριασμό είναι 8 εκατ.
Γασπαρινάτος Ιωάννης. Οι ατομικές οφειλές του από κληρονομιά και ΦΑΠ ανέρχονται σε 2,1 εκατ. και κατασχέθηκαν οικόπεδο με οικοδομή στην Πάτρα. Η αρχική τιμή στον πλειστηριασμό είναι 1,1 εκατ.